Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för oljestöld på lasarettet

Annons

Polisanmälan gjordes i mitten av december förra året. Då hade stölderna pågått en tid, och en videokamera monterades upp i förråden för att om möjligt avslöja tjuvarna. Kameran monterades upp i november, och efter ett par veckor fick man napp.

Filmen visade hur en man hanterade en 25-liters oljedunk. Mannen kunde identifieras som en landstingsanställd.

Tjuven konfronterades av sin chef som bad honom ta kontakt med övriga inblandade för att reda upp saken.

Dagen därpå kom den landstingsanställde till chefen. Med sig hade han ytterligare en person. De berättade båda att de systematiskt tagit olja med sig från lasarettet i dunkar.

Enligt chefen så sade den ene att han de två senaste åren tagit ett par kubikmeter om året. Oljan har han sedan använt för uppvärming av sitt hus. Den andre sade att han tagit en dunk varannan månad, som bränsle till sin bil.

De båda stängdes omedelbart av från sina arbeten. En av dem har blivit uppsagd, den andre har själv sagt upp sig. I går väcktes åtal mot båda för stöld.

Men de stora mängder som chefen vittnat om att de anställda erkänt har krympt kraftigt.

Den äldre mannen uppger i polisförhör att han var chockad när han sade att han stulit 2-4 kubik, och att han vid det tillfället inte trodde att stölden skulle polisanmälas. I stället kan det ha rört sig om cirka 500 liter. Han mår mycket dåligt över det han gjort.

Hans kumpan, som självmant sagt upp sig från jobbet, erkänner att han stulit 80 liter.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons