Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för misshandel av 15-åring ogillas

Annons

Enligt åklagaren Per-Göran Persson ska mannen i september i fjol ha misshandlat sin 15-årige son med ett knytnävsslag i ansiktet.

Den 42-årige fadern har förnekat brott, men har enligt åtalet erkänt att han tilldelat sonen ett slag över kinden med öppen hand, dock utan att smärta eller skada uppstått.

Fadern och sonen har hörts i målet. Sonen berättar att pappan var jätteirriterad på honom redan när han kom hem den aktuella dagen, på grund av att sonen spillt på en duk.

Pappan tog av sonen hans kniv och slängde den i marken så att den gick sönder. Då blev sonen arg, gick emot sin far samtidigt som han uppmanade honom att slå.

Fadern backade något innan han fortsatte närma sig sonen. Sonen uppger att fadern sedan slog honom med knuten han över kindbenet, liksom att kinden svullnade upp och han fick ett blåmärke.

Enligt faderns berättelse kom 15-åringen hem med en kommandokniv i bältet.

Eftersom pappan tidigare förbjudit sonen att ha kniven utomhus, blev han arg och slängde den i golvet, varvid 15-åringen blev hysterisk. Pappan, som kände sig trängd, slog enligt egen utsago ett slag med öppen hand över sonens kind för att stoppa honom.

42-åringen har begärt att om tingsrätten skulle finna att han gjort sig skyldig till misshandel, bör han vara fri från ansvar eftersom han handlat i nödvärn, i alla fall förmodat sådant.

I händelse av att tingrätten finner att det våld fadern utövat mot sonen varit oförsvarligt, vill den åtalade göra gällande att han ska vara fri från ansvar, eftersom omständigheterna gjort att han haft svårt att besinna sig, åtminstone har han upplevt dem som sådana.

Tingsrätten konstaterar i sin bedömning att uppgift står mot uppgift och att ingen är mer trovärdig än de andra.

Därför väljer tingsrätten att lägga faderns uppgifter till grund för sin bedömning på de punkter där utsagorna går isär.

Tingsrätten bedömer därför att 15-åringen fått ett slag av en öppen hand och att fadern uppfattat situationen som fara för ett brottsligt angrepp.

Rätten anser att fadern haft rätt att använda ett visst våld och att eftersom örfilen inte gett upphov till allvarligare skador kan inte det våld han utövat anses som oförsvarligt. Därför ogillas åtalet.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons