Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för grova ekobrott

Annons

Företagaren har också blivit upptaxerad av Skatteverket. Hans egen inkomst beräknas ha varit dubbelt så stor som den deklarerade.

Detta kostar företagaren över 100 000 kronor i skattetillägg, utöver 266000 kronor i skatt som Skatteverkets beräkning av företagarens inkomst medför.

Enligt utredningen, som ligger till grund för åtalet, har företagaren inte skött bokföringen på ett godtagbart sätt.

Bokföringen har släpat efter i flera månader. Då verifikationer och bokföringsunderlag inte heller hållits iordning har det varit svårt att följa rörelsens ekonomiska förlopp och resultat.

Någon egentlig kassakontroll har inte förekommit.

Chefsåklagaren vid ekobrottsmyndigheten konstaterar att företagaren uppsåtligen eller av grov oaktsamhet inte har skött bokföringen. Därmed har han allvarligt försvårat möjligheten att kunna beräkna skatter och avgifter på ett riktigt sätt.

Transaktioner på nära 2,4 miljoner kronor och uttag för kontantbetalningar till leverantörer och löner på drygt 900000 kronor har inte alls bokförts.

Cirka tio miljoner kronor har bokförts med lång eftersläpning. Sammantaget har detta inneburit fara för att det skulle bli stora felaktiga skatteberäkningar.

Enligt Skatteverkets granskning av företagarens egen deklaration har inkomster på 450000 kronor under ett år inte deklarerats.

Företagaren har heller inte tagit upp förmånsvärdet för att han haft tillgång till bolagets snöskoter. Sin bostad i södra Sverige har företagaren hyrt ut till sitt eget bolag.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons