Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för förskingring

Annons

Den åtalade medgav att han använt pengar ur föreningens kassa för egna ändamål och han var beredd att betala tillbaka, i alla fall delvis av det förskingrade kapitalet som uppgick till 68 000 kronor.

Den åtalade var från början en av de drivande i föreningen, där han först fungerade både som vd och ekonomiskt ansvarig.

I flera år skötte han administration och kassörssyssla. Uppgifterna blev alltmer betungande i takt med att verksamheten växte. Den åtalade uppgav inför tingsrätten att han flera gånger sagt ifrån sig kassörsuppdraget, men att de andra medlemmarna inte tog honom på allvar utan övertalade honom att fortsätta. Det slutade med att han misskötte bokföringen.

Sedan föreningens årsmöte blivit uppskjutet gång på gång på grund av att det aldrig kom någon ekonomisk redovisning så blev andra medlemmar i föreningen misstänksamma. Plötsligt fann de också sin förening bland de skuldsatta i Justitia.

Det visade sig då att föreningen var på randen till konkurs för skatteskulder. Kronofogden stod nästan bokstavligen på trappan och knackade på dörren.

När medlemmarna började granska det hela fann man en bokföring som var helt i oordning. I pärmar och plastpåsar fanns diverse fakturor. När frågetecknen så småningom rätades ut visade det sig att det fattades i vart fall 68 000 kronor i föreningens kassa. Pengar som enligt åklagaren gått till kassörens egen konsumtion som bensin, eldningsolja, telefonräkningar, tv-abonnemang och matvaror.

Inför tinget medgav den åtalade att en del av dessa räkningar var hans, men inte alla. Även andra i föreningens ledning skulle ha utnyttjat föreningen för egna inköp av bland annat matvaror.

Sedan förskingringen uppdagats och övriga medlemmar krävde återbetalning, har kassören kommit med en motfaktura där han begärt ersättning med 6 000 kronor per år för den tid han skött föreningens ekonomi.

Den fakturan var nu ett av åklagarens bevis mot den åtalade. Åklagaren hävdade att den fakturan bevisade att mannen haft ansvar för föreningens ekonomi.

Den åtalade nekade nämligen till bokföringsbrottet med motiveringen att han inte haft något formellt ansvar för bokföringen. Han erkände däremot en del av den påstådda förskingringen.

Rättegången pågick hela fredagen vid Mora tingsrätt, som meddelar dom om två veckor.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons