Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för förskingring

Annons

Det var under perioden juni 2003 till januari 2004 som mannen vid fem tillfällen stoppade undan paket som han beställt i sitt eget namn utan att registrera eller betala för de beställda varorna.

Mannen arbetade själv med att registrera och lämna ut postpaket och det tog därför lång tid innan förskingringen kunde upptäckas. Det var först sedan en försändelse försvunnit - innehållande en mobiltelefon för nära 5 000 kronor - som Posten från centralt håll började fatta misstankar om att allt inte stod rätt till.

Under utredningen upptäcktes att ytterligare två paket från postorderföretag, med den postanställde som mottagare, reklamerats som försvunna inom en kort tidsrymd.

Samtliga tre försändelser hade ekonomiskt ersatts av Posten som reklamationer till avsändarföretagen.

Posten kontaktade företaget som skickat mobiltelefonen och fick beskedet att mannen inte hört av sig med frågan om vart den beställda telefonen tagit vägen, vilket borde vara det normala om en beställd vara inte kommit fram. Posten började misstänka att den anställde satt tillvägagångssättet i system och gjorde en polisanmälan. I slutet av juni beslutade åklagaren att en förundersökning skulle inledas.

Det upptäcktes då att mannen vid fem tillfällen tagit undan paket utan att dessa registrerats. Värdet av varorna uppgår sammanlagt till 10 270 kronor. Då mannen insåg att han avslöjats, erkände han och sade också upp sig från jobbet.

I dag får han stå till svars för sina handlingar vid Mora tingsrätt. Maxstraffet för förskingring är två års fängelse.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons