Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för djurplågeri två år efter tillslaget

Annons

Tillslaget och omhändertagandet av djuren gjordes på inrådan av länsmyndigheterna och djuren transporterades till en annan gård i Dalarna. Under tiden de vistades där, pågick en lång process i denna förvaltningsrättsliga del av ärendet.

Enligt stämningsansökan yrkar åklagaren ansvar för att bröderna, under vintern 2001 fram till april 2002, på fastigheter i en by i Mora, tillsammans och i samförstånd, med uppsåt eller av grov oaktsamhet, genom vanvård otillbörligen utsatt nötkreatur för lidande.

Sedan räknas upp, allt från de två kor, som, på grund av att de inte fått tillräckligt med foder, var så magra att de måste nödslaktas, till djur, som varit mycket magra, och kor, som under lång tid fått uthärda törst. Vidare kor som fått gå med gödselpansar vilket lett till frätskador samt att en ko har gått med anbringad grimma trots att denna orsakade sårskada på nosryggen.

- Äntligen har en två år gammal polisanmälan börjat verka på det här planet, kommenterar Jojje Lintrup, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Mora kommun.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons