Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande porrsurfade på kommunens datorer

Annons

Enligt Haffas ledning inträffade den första incidenten redan under hösten 2003. Redan då togs en första kontakt med den Mångkulturella gruppen.

- Från i höstas och fram till nu har det trappats upp ännu mer och vi har haft flera kontakter och diskussioner med gruppen. På slutet hade det gått så långt att det till och med blev tal om att vi skulle ha ett vaktbolag som skulle patrullera och vakta på kvällarna, säger ungdomskonsulenten Cecilia Malm.

- Det här har hållit på länge och vi har haft många träffar med gruppen innan det blev beslut om att verksamheten skulle flyttas. Det kan således inte ha kommit som någon överraskning.

Männens förehavanden på Haffas har efterhand blivit allt mer besvärande. Det finns, bland annat, uppgifter om att män gått in i personalutrymmen och där snokat efter listor med namn och telefonnummer till unga flickor. En tavla med bilder på flickor som är med i verksamheten har fått lov att plockas ned. Detta sedan någon har tagit med sig porträttet av en tonårsflicka.

- Det sexuella är bara en bit. De här männen accepterar inte att vi har en åldersgräns på 25 år. När tjejerna frågar om deras ålder vägrar en del att visa legitimation, säger Cecilia Malm.

Enligt Malm har det även varit ordningsproblem i biljardrummet. Spelkulor har försvunnit och det har till och med hänt att spelare bitit av (!) kökäppar i vredesmod.

- Så kunde det inte få fortsätta. Ungdomar som engagerar sig i huset ska kunna känna sig trygga. De som har misskött sig här har fått många chanser. Om det hade varit svenska män som misskött sig så hade de blivit portade på en gång, konstaterar ungdomskonsulenten, som dock noga vill betona att det inte finns några som helst tendenser till främlingsfientlighet på Haffas. Det handlar om en liten grupp.

Tidningen har talat med några av de sexuellt ofredade flickorna. De berättar lågmält om sina hemska upplevelser i kontakterna med de äldre männen.

- Det var värst när de kladdade på oss och var fysiskt närgångna. Man visste inte hur långt de var beredda att gå, säger en av dem, vi kan kalla henne Josefin. (fingerat namn)

- Ingen av oss har gjort anmälan. Vi är rädda för att polisen inte ska tro oss, och om de gör det blir det för jobbigt att sitta öga mot öga med männen i tinget, förklarar en annan.

- Nu är vi bara jätteglada för att kommunen visar att de ställer upp för oss.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons