Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Asylsökande män besvärar unga flickor"

Annons

Beslutet om att stänga ute Mångkulturella gruppen från Haffas har tagits av kommunchefen Kalle Gustafson. I beslutet ingår emellertid ett erbjudande om att flytta kaféverksamheten till Folkets hus och Gillesalen som redan har karaktären av ett mångkulturellt centrum i Ludvika. Där finns datorer och dit går många asylsökande varje dag.

- Ungdomarna på Haffas har upplevt det som ett bekymmer att män över 25 år kommer till verksamheten, motiverar kommunchefen.

- Haffas är ett ungdomens hus. 40-åriga herrar är inte välkomna oavsett om de kommer från Smedjebacken, Azerbadjan eller Sigtuna, markerar Gustafson.

Ärendet är mycket känsligt. Uppgifter till tidningen vill göra gällande att unga flickor, på ett oacceptabelt sätt, blivit föremål för de utländska männens intresse.

Exakt vad som har utspelat sig är oklart. Enligt Uno Hane, chef för Ludvikakriminalen, finns dock inga anmälningar om sexuella trakasserier eller dito utnyttjande som kan sättas i samband med problemen på Haffas.

- Vi har lite olika syn på relationen mellan man och kvinna. Det är en kulturfråga men helt klart har det funnits ett problem, bekräftar kommunchefen.

- Unga flickor som är medlemmar i Haffas har inte känt sig smickrade över den uppmärksamhet och den uppvaktning som de har utsatts för.

- Det hela har nu växt till ett problem. Därför beslutade jag om den här åtgärden innan det skulle hinna få några drastiska konsekvenser. Det skulle kunna uppstå misshälligheter mellan olika grupper, slutar Gustafson, som hoppas att såväl gruppen som deras gäster ska fortsätta att träffas i Folkets hus.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons