Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylkaféet räddas?

Annons

- Jag har fått veta att de inte accepterar att flytta till Gillesalen i Folkets hus därför att det skulle vara barn med eller vad det var. Men i Ludvika är det ingen brist på lokaler och som ordförande i logen har jag ett visst svängrum att bestämma om en uthyrning, säger Gustafson.

I vardagslag är lokalerna upptagna av verksamheter inom ramen för nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV).

- Men liksom de flesta andra lokaler i stan används den inte på lördagar. Det kryllar faktiskt av lokaler som inte används under helgerna, fortsätter han, som gärna vill ställa upp för att främja integrationen och förståelsen mellan infödda svenskar och asylsökande från fjärran kulturer.

Men som kommunchef konstaterar han att beslutet om den mångkulturella verksamhetens sorti ur Haffas är oåterkalleligt.

- Problemen på Haffas har funnits sedan tidigt i höstas och det är bara att beklaga att man (gruppen) inte själva har hittat en lösning utan att jag var tvungen att blanda mig i det hela.

Efter avslöjandet i torsdagens nummer av tidningen har andra medier hängt på och turbulensen har inte låtit vänta på sig. Begrepp som rasism och främlingsfientlighet förekommer i debatten.

Har du blivit utskälld?

- Nej, tvärtom har jag fått många positiva reaktioner. Folk har ringt och sagt att de har förståelse för problemet med männens uppvaktning av flickorna. Vuxna kvinnor kan kanske hantera sådant men det är inte lätt för unga tjejer.

Birgitta Granström, drivande kraft inom Mångkulturella gruppen, verkar inte det minsta entusiastisk med anledning av erbjudandet som kan rädda den nedläggningsbeslutade lördagsverksamheten.

- Vi har inte fått något erbjudande och jag vet inte ens vad det är för lokal han talar om, säger kon krasst till tidningens medarbetare.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons