Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astra planerar nya Södertäljevarsel

Annons

Det börjar dra ihop sig för en ny kalldusch för Astra Zenecas personal i Södertälje.

De 450 tjänster som ska bort enligt beslut från i fjol räcker inte. Det blir fler, konstaterar Astra Zenecas informationschef Staffan Ternby.

Varslet har legat i luften sedan Astra Zeneca i samband med ett oväntat starkt bokslut för 2006, presenterat den 1 februari. Nu är det snart officiellt.

Globalt handlar det om 3 000 tjänster i koncernen som ska bort inom tre år. 700 kommer att försvinna från Macclafield-fabriken i Storbritannien. Vart resten ska tas är dock ännu oklart. Men vad Astra Zeneca kallar "världens största tablettfabrik" - den i Södertälje - kommer inte undan.

Nättidningen Dina Pengar skriver i dag att den erfar att det kan handla om ytterligare 850 tjänster i Södertälje. Ternby vill inte kommentera den uppgiften.

Tidningen skriver vidare att neddragningarna främst riktar in sig på anställda som fyllt 60 år och som jobbat 10 år i företaget. Uppgifter finns även om att det kan bli frågan om särskilda avgångsvederlag för framtida studenter eller egenföretagare.

Den kommande nedskärningen, som kommer efter en vinstökning med 25 procent till 2,1 miljarder dollar i fjol, motiveras med vad koncernledningen kallar "överkapacitet".

Det har blåst motvind för den svensk-brittiska läkemedelsjätten en längre tid. Viktiga patenttvister har förlorats och flera nya preparat har stoppats långt fram i forskningsprocessen.

Utöver Södertäljefabriken har Astra Zeneca produktion i ett 20-tal länder. De stora utanför Sverige ligger i Storbritannien, USA och Frankrike.

TT

Mer läsning

Annons