Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astgård kvar - Astgård bort

Annons

NLT berättade i tisdagens tidning att Astgård treåriga förordnande som chef i Västerbergslagen gått ut. Landstingsdirektören Elsa Lundmark har beslutat att inte förlänga förordnandet. Astgård får nytt jobb på landstingskontoret i Falun men blir kvar i Ludvika tills man hittat en ny chef.

- Vi tycker att det är bra att han byts ut. Astgård har inte sjukvårdskunskapen och så tycker vi att vi inte har fått vara med och påverka besluten.

- Vi har fått sitta med i arbetsgrupper som letts av chefer under Astgård men i kontakterna med honom har det varit sämre beställt med delaktigheten. Detta gäller inte bara Astgård utan det ser likadant ut i hela landstinget, säger Helena Bååth, ordförande för Kommunalfackets sektion 21 i Ludvika.

Sjuksköterskefacket förordade däremot att Lars Astgård skulle erbjudas en ny period som närsjukvårdschef.

- Medbestämmandeavtalet var något nytt för honom som kom hit från militären. Han som var van att bestämma mötte plötsligt en massa kvinnor som sa nej och stopp. Men han har verkligen lärt sig och numera är det inga problem att sitta i förhandlingar med honom, säger Carina Meriläinen.

Som en av Astgårds förtjänster nämner hon att han varit den enda närsjukvårdschefen i länet som valt att "jobba tillsammans med oss fackliga".

- Han har velat ha oss med i förändringsarbetet. De politiska besluten går inte att påverka men däremot har vi haft möjlighet att vara med och påverka hur besluten ska genomföras.

Ett av de tunga besluten som väntar på att förverkligas är neddragningen av antalet vårdplaster på lasarettet från dagens 54 till 39-40.

- Här på avdelning 3 har vi 28 platser och det är fullt och överfullt för det mesta. För att vi ska kunna genomföra denna neddragning måste samarbetet med primärvården (vårdcentralerna) och kommunerna utvecklas så att äldre kan vårdas hemma i större utsträckning.

-Det kommer att kosta att utveckla hemsjukvården och det har jag svårt att se hur det ska gå ihop när alla har sparbeting på sig, funderar Carina Meriläinen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons