Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astgård byts ut

Annons

Trots allt låter Lars Astgård inte särskilt besviken. Landstingsdirektören Elsa Lundmark har ordnat nytt jobb åt honom på landstingets kansli i Falun.

- Här ska han bland annat arbeta med den långsiktiga läkarförsörjningen till länet. En uppgift som jag tror han är väl lämpad för.

- En annan fråga för honom blir att kartlägga kompetensen bland personalen och titta på vad vi behöver i framtiden, förklarar Elsa Lundmark.

Varför får Astgård sluta i Ludvika?

- Han har arbetat i Ludvika i tre år och det förordnandet har nu gått ut. Han har haft ett ganska tungt uppdrag med kraftfulla besparingar och har fått ligga i ganska ordentligt.

- Vi tror att det kan vara bra att ta in en ny person som kommer med nya krafter och fortsätter jobba med att genomföra de politiska besluten.

Landstinget går i dagarna ut med en internannons där det kommer att heta att landstinget önskar att chefstjänsten i Ludvika tillträds omgående.

I praktiken tror Elsa Lundmark att det kan dröja några månader innan den nya chefen gör entré i Ludvika.

Lars Astgård konstaterar att han inte får vara med och genomföra de besparingar som beslutats för Västerbergslagen.

- De tyngsta förändringarna är stängningen av akuten nattetid och nerdragningen av vårdplatser. I dag har vi 54 vårdplatser på Ludvika lasarett och antalet ska minskas till 39-40 stycken. Jag utgår från att båda dessa förändringar genomförs nästa år.

Vilka egenskaper bör den nya chefen ha?

- Han eller hon måste vara lyhörd för den politiska viljan och även för personalens behov och möjligheter att vara delaktig i förändringsarbetet, svarar Astgård.

Falubon ser åtminstone en fördel med det nya jobbet.

- Jag slipper resorna. Varje arbetsdag kommer att reduceras med två timmar.

Astgårds månadslön uppgår till 45 000 kronor varav 6 500 är ett chefstillägg.

Om han ska få behålla detta tilllägg kommer det att förhandlas om längre fram.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons