Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistans från ovan

Annons

Satellitbildsanalyser har tidigare gjorts på ett par ställen i Dalarna, men det är första gången som det görs i skogarna i Gagnefs kommun.

Bilderna är tagna i augusti och visar var det kan finnas ett lövröjningsbehov.

Varje grönt blad innehåller klorofyll, vilket registreras på bilderna och gör att det går att urskilja bestånd med mycket löv.

Under slutet av nästa vecka kommer skogsägarna att få ett brev innehållande en karta som visar var lövbeståndet finns och vad som behöver röjas undan.

- Vi räknar dock med att upp till 20 procent av uppgifterna vi fått fram av olika anledningar kan vara felaktiga. Det kan till exempel vara så att en skogsägare har röjt sedan vi tog bilderna, säger skogsvårdskonsulent Magnus Hedspång vid Skogsvårdsstyrelsen i Vansbro.

Ordet satellitbildsanalys låter som om det handlar om något väldigt dyrt, men Magnus Hedspång framhåller att det närmast är tvärtom:

- Det är förhållandevis väldigt billigt. Datorn tolkar bilderna, och allt, inklusive utskicken till skogsägarna, tar inte mer än omkring två dagar att genomföra, säger han och tillägger:

- Det är i alla fall avsevärt billigare än om jag skulle springa omkring i skogarna och titta. Då skulle jag få hålla på i månader.

Om det är billigt för Skogsvårdsstyrelsen, så är det ännu billigare för skogsägarna.

Det kostar nämligen ingenting att ta del av resultaten av satellitfotograferingen.

- Vi ser det här som en ren service och satellitbilderna medför inte någon röjningsplikt, utan det är upp till respektive skogsägare att besluta om vad de ska göra med sin skog, säger Magnus Hedspång.

Han säger att det inte finns något som visar att skogarna i Gagnefs kommun skiljer sig från andra likvärdiga kommuner. Men han har en känsla av att röjningar under de senaste åren har ökat i Gagnefsskogarna.

Skogsvårdsstyrelsen planerar för att i sommar ordna en skogskväll, under vilken temat är röjning.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons