Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aspebodabarn fick bokgåva

Annons

- Vi har köpt in böcker för pengar vi fått av Södergrenska fonden i Falun. En ansökan läggs årligen in om pengar till bokspridning i skolan. Nu är det fjärde gången som vi har förmånen att på detta sätt skänka böcker till barnen, säger Svante Nyberg som är präst i församlingen och även delar ut barnens biblar.

De större barnen smyger sig fram en efter en för att se vad som väntar dem. Från bokbordet kan de även se vad som händer i köket. Brickan med glass, maränger och andra tillbehör drar lystna blickar till sig innan de snällt slår sig ner vid långborden. De minsta, en del har inte ens fyllt två år, samlas i små grupper på golvet.

- Det här är en gåva från Aspeboda församling för att främja språkprojektet, säger Svante Nyberg och vänder sig mot bokbordet. Men, tillägger han, ni får allt vara lite försiktiga när ni serveras glass så att ni inte kladdar ner böckerna.

Varpå en pojke ivrigt viftar med handen och undrar: Ska man inte äta glassen med sked?

Svante Nyberg överlämnar så böckerna en efter en. De minsta får gå fram först. Även de riktigt små tycks ha behållning av böckerna då de ivrigt tultar tillbaka till sina platser och börjar bläddra.

De större började snabbt att testa gåtorna på varandra. En av flickorna läser högt och ljudligt ramsan om Kalle Plutt, Plutt, Plutt tog ett skutt, skutt, skutt...

- Kan man beställa den här, undrade en pojke från förskoleklassen då han slog upp en helsidesbild på en elgitarr.

- Då skulle alla beställa den, kommenterar pojken bredvid.

- Det känns att böckerna kommer till användning och att den här festen uppskattas av barnen, säger församlingsassistent Marie Andersson.

En del av barnen dröjde sig kvar i grässlänten utanför församlingshemmet för att läsa lite innan de sedan gick vidare till skolan.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons