Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åskan ödelade deras hus

Annons

- Det känns för bedrövligt, säger Maj-Britt Tilja när hon tillsammans ned sonen Lars begrundar de pyrande resterna av vad som varit deras sommarparadis sedan 1961.

- Vi var här i söndags och badade och nu är allt borta.

Åke Ström från räddningstjänsten och polismännen Erik Olsson och Stig Hübbert har spärrat av området medan de undersöker resterna av den drygt 40 kvadratmeter stora timmerstugan.

- Det finns i vart fall inte någon misstanke om brott, konstaterar Erik Olsson sedan han undersökt det ännu heta dörrlåset som ligger ensamt men ordentligt låst i askan från det som en gång var ytterdörren.

I resterna runt murstocken ligger den förvridna järnspisen, skärvor av porslin, några före detta kopparbunkar, gasolköket och järnskeletten av det som tidigare var sommarställets trädgårdsmöbler.

- Vi stod vid stugan på Vifarnäsudden och tittade på åskvädret när vi fick se en kraftig rökpelare från Skramsenhållet berättar Sven Lisspers, bosatt i Täby men med rötterna i Järna.

Sven och hustrun Birgitta slog larm till räddningstjänsten innan de tog bilen för att undersöka var röken kom ifrån.

- Vi kom ner på en udde vid Skramsen och då såg vi att det brann i skogen på andra sidan viken, berättar Sven.

- Det gick inte att se någon kontur utav en stuga utan vi tog för givet att det var en skogsbrand.

Sven och Birgitta kunde med hjälp av sin mobiltelefon dirigera räddningskåren till platsen innan de for tillbaka till Gensen.

- När vi kom fram så var stugan i det närmaste helt nedbrunnen, berättar Per Olsson som hade befälet över räddningspersonalen.

Med hjälp av en bensinmotordriven brandspruta släckte de ned resterna av elden med vatten från sjön och såg till att det inte var någon risk för att elden skulle sprida sig vidare i skogen.

Strax efter midnatt ringde Per till Lars Tilja och berättade vad som hade hänt.

- När jag hörde att hela stugan hade brunnit ned så kände jag att det inte var någon idé att åka dit. utan jag väntade tills i morse, säger Lars som ändå kan trösta sig med att stugan var ordentligt försäkrad.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons