Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åska orsakade problem

Annons

Ett åsknedslag i en transformator gjorde att 387 elkunder var direkt berörda.

Felsökningen startade och centrala Furudal fick tillbaka strömmen efter en timme och tjugo minuter. Innan det egentliga felet hittades var klockan 22.30. De kunder som drabbades värst fick tillbaka strömmen först 24.00.

- Efter felsökning, där vi kontrollerar sträckor på nätet tills vi hittar felet, visade det sig att felet låg vid en transformatorstation vid Vikänget i Arvet, berättar Mårten Bergqvist.

Det rörde sig om ett jordfel där strömmen tar en annan väg till jord på grund av att någon isolator är trasig.

- Det är otroligt svårt att hitta den typen av fel, då det inte är synligt. Vi tycker att vi hittade felet inom rimlig tid.

Tre montörer var ute i tjänst under kvällen för felsökning och reparation, en person bemannade dessutom företagets kontrollcentral.

När det åskar så är det här felet ganska vanligt enligt Bergqvist. Men han berättar att de arbetar på att förbättra elnätets stryktålighet.

- Vi har bland annat bytt ut en kabel från Furudal till Arvet och satt dit en ny transformatorstation, det har vi gjort för att få bort luftledningen, berättar han och förklarar att det är denna investering som gjorde att centrala Furudal fick tillbaka strömmen så pass snabbt.

Dessutom pågår ett arbete med att byta ut gamla delar i transformatorstationerna i området. Det rör sig bland annat om gammalt porslin i isolatorer. Det känsliga porslinet byts nu ut mot tåligare kompositmaterial.

- Det har vi gjort i halva Furudal och resterande delen hoppas vi hinna med i år.

Även till Sörboda har man bytt ut den gamla kabeln mot en ny typ som klarar av att träd faller på den. Och i Sunnanhed har man grävt ner en kabel på en sträcka av en kilometer.

Mårten Bergqvist förklarar att företaget tycker att det varit rätt många strömavbrott i området kring Furudal, till skillnad mot den övriga delen av deras område. Det har lett till de investeringar man nu gör i elnätet i området.

I företagets hela område investeras cirka tio miljoner kronor per år i elnätet.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons