Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsidosatt riksdagsbeslut

Annons

"Delseger för jägarna", lyder rubriken i tidningen, vilket jag tycker är ganska missvisande. Naturvårdsverkets förslag att förändra paragraf 28 i jaktförordningen, innebär med stor sannolikhet slutet för den svenska vargstammen.

Kan någon av berörda myndigheter verkligen anse och bevisa att angrepp skett på tamdjur eller hund, om en varg får skjutas bara med skyttens ord på att så varit fallet?

I så fall blir en given följdfråga, varför inte tjuvskyttet och de cyanidförgiftade åtlarna, inte redan klarats upp. Till stor del är det dessa saker som är orsaken till den infekterade konflikten mellan jägare, och alla som tycker att det av regeringen fastställda målet på 200 vargar, är fullt berättigat.

Går det så långt att en relativt liten grupp som Dalaupproret utgör, får gehör för sina yrkanden och kör över fattade riksdagsbelut, kommer säkert klyftorna mellan de rovdjurshatande jägarna och dem som vill se vår fauna intakt, att fortsätta.

Sabotagen mot vargspårares fordon, med polisiära insatser som följd, bör nog få många att undra över om det kommer att räcka med detta.

Elof Roos

Mer läsning

Annons