Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asiatiska universitet hot mot Europa

Annons

Universiteten i Europa måste bli modernare och få mer pengar om inte konkurrensen från Indien och Kina ska slå ut dem, varnar EU:s utbildningskommissionär i en brittisk intervju.

De asiatiska konkurrenterna slår ut brittiska, franska och tyska universitet inom tio år om inte européerna förbättrar kvaliteten på sina högsta utbildningar, säger kommissionären Jan Figel i The Times på måndagen.

De europeiska universiteten kan annars inte hålla sig kvar i världstoppen. Resultatet blir att de förlorar studenter till attraktivare utbildningar utomlands. Och med i deras flytt följer såväl näringsliv som arbetstillfällen.

Brittiska universitet är i dag näst attraktivast bland studenter som vill flytta utomlands, i toppen ligger USA:s högskolor. Det är Cambridge och Oxford som hör hemma bland världens tio mest eftertraktade universitet, visar olika internationella index för bland annat forskning, pristagare och publicerade vetenskapliga artiklar. Europa har 200 universitet bland världens 500 mest attraktiva enligt sådana index. USA har 37 bland världens 50 populäraste.

Jan Figel säger att Europa är den starkaste kontinenten räknat i antal universitet, men vi håller på att byta till en andraplats om man mäter kvalitet och attraktivitet.

Och när det gäller uppfinningar hamnar Europa på efterkälken _ över 400|000 europeiska civilingenjörer arbetar i dag i USA, framhåller Figel.

TT

Mer läsning

Annons