Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asfalt före avloppsrening i Vansbro

Annons

Kommunstyrelsen i Vansbro har beslutat om asfaltering av flygfältet i Dala-Järna. För Vansbro kommun råder ett allmänt investeringsstopp. Faller inte kommunstyrelsen under dessa regler? Är det bara lösa ord för att förbigå kommunfullmäktige och sätta igång arbetet innan fullmäktige få ta ställning?

Vansbro kommuns ekonomi är i botten. Kostnaden för objektet 880000 kronor framförhandlat av föreningen SHRA. Enligt uppgörelse med flygklubben respektive SHRA ska dessa föreningar delta med 220000 kronor var. Till detta ställer kommunen upp med ett räntefritt lån att avbetalas på tre år. Var hittar kommunen räntefria lån? Hur återbetalning ske? Genom ett föreningsbidrag? Övrig föreningsverksamhet får sina bidrag nedsatta.

Kommunen är ägare till flygfältet. Dessa föreningar bör istället betala hyra (arrende) för nyttjande av anläggningen. Flygfältet nyttjas uteslutande för hobbyverksamhet, minimalt av kommun och företagare.

Samtidigt hotas kommunen av böter på grund av det kommunala reningsverket undermåliga rening av avloppsvattnet.

Kommunalrådet säger att kommunens ekonomi är i botten och har inga möjligheter att ta fram cirka 600000 kronor för ändamålet. Han vill istället överföra kostnaderna på fastighetsägarna genom bildande av en gemensamhetsanläggning.

Problemet i Sågen var påtalat redan när beslutet om asfaltering av flygfältet togs. Dessa två objekt borde ställts emot varandra vid beslut om investering trots det kommunala investeringsstoppet.

ERIK ERIKSSON

Mer läsning

Annons