Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsens skola läggs nu ner

Annons

Åsens skola fick inget extra år. Kommunfullmäktige avslog motionen om att utreda skolsituationen i Älvdalen och låta Åsens skolas nedläggning avvakta den utredningen.

Besvikna Åsenbor lämnade med böjda huvuden fullmäktiges möte i Idre för en lång hemfärd.

I allmänhetens frågestund gjorde en grupp åsenbor ett sista försök att rädda sin skola.

- Om skolan läggs ner i byn kan det få förödande konsekvenser för Åsen. Det kommer att drabba både affären och badet, poängterade Anna Beronius och Anders Bergman, två som representerade Åsen på fullmäktigemötet i Idre. De båda passade på att ställa sina frågor till ledamöterna under allmänhetens frågestund.

Trots avståndet till Idre fanns det flera representanter från Åsen på plats för att göra ett sista försvar av skolan i Åsen.

- Utan skolan kommer den förening som driver badet att tvingas lägga ner verksamheten och affären blir återigen hotad, menade de båda.

- Likaså ifrågasätter jag den pedagogiska vinsten. Om tio år kommer vi att få se resultatet, menade Anna Beronius och vädjade till fullmäktige att inte lägga ner skolan.

Ulla-Britt Emanuelsson från socialdemokraterna försvarade beslutet med att konstatera att nedläggningen av skolorna i Västäng och Evertsberg gått bra. Likaså var det nödvändigt av ekonomiska skäl att ta beslutet om nedläggning.

Något som fick Inga-Lis Eriksson att reagera.

- Barnen i Evertsberg gråter när de ska åka till skolan, menade Inga-Lis Eriksson.

- Skolan i Åsen behövs inte för antalet elevplatser, konstaterade skolchef Stefan Linde när han redogjorde för förutsättningarna för Åsens skola.

- Att rusta skolan skulle dock kosta tio miljoner kronor, mest beroende på brister i värmesystemet. Det trots att brister i lokalen då skulle kvarstå, säger Stefan Linde.

Ett alternativ är att hyra Soldathemmet för förskoleverksamheten skulle kosta 265 000, lägg därtill 300 000 kronor för att anpassa lokalerna.

För barn- och utbildningsnämnden fattas 8,8 miljoner i dagens verksamhet för år 2004.

- Det innebär att jag anser det helt uteslutet att få in Åsens skola i vår budgeten, säger Stefan Linde.

- Visst ska vi ha en bra skola för alla, men ser man det i ett omvärldsperspektiv med färre och färre elever så förblir våra skolor små. Att Åsens skola skulle läggas ner ingick också i uppgörelsen med kommunakuten, konstaterade kommunalrådet Herbert Halvarsson och yrkade på nedläggning av skolan.

Mer läsning

Annons