Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asea-konvertibler nu en negativ affär

Annons

1986 gick dåvarande Asea ut med ett delägarprogram. De anställda fick till förmånliga villkor låna pengar till köp av så kallade konvertibla skuldebrev. Dessa kunde sedan lösas in till aktier till en bestämd kurs.

Och det var många hundra Aseater i Ludvika som på så vis blev delägare i ABB. De gladdes genom åren av ABB:s framgångar.

En av alla dessa Ludvikabor som trodde på Asea/ABB köpte konvertibler för 16 000 kronor som när det blev dags omvandlades till aktier och placeringen är kvar, liksom veterangåvan.

Han och flera andra aktieägare vill ha NLT:s hjälp att reda ut begreppen. De tror att de har en stor skatteskuld.

- Nu är jag skyldig att betala skatt på 102 000 kronor. Skatten som ska betalas är cirka 31 000 kronor men mina ABB-aktier är bara värda runt 13 000 kronor i dag, berättar aktieägaren.

Vad som rör till begreppen är att den svenska och den schweiziska ABB-aktien 1999 slogs ihop till den nya ABB Ltd-aktien, som är en schweizisk aktie.

- Det blev en affär som jag egentligen inte var aktiv i och vi som deltog fick skatten uppskjuten till den dag vi ska sälja. Vad jag förstår så ska skatten räknas på den summa de var värda vid övergången, för en fem-sex år sedan.

- Om jag säljer nu, så räcker pengarna inte ens till skatten, tror aktieägaren som inte är ensam i sin oro.

- Aktieägarna har missuppfattat situationen, säger Erik Kristow vid ABB:s informationsavdelning. Vinst eller förlust beräknas först när man säljer aktierna.

- Aktieägaren har via den fiktiva försäljningen 1999 fått ett nytt så kallat omkostnadsbelopp (anskaffningsvärde) på den nya ABB Ltd-aktien på 187:50 kr per aktie som han drar av vid en eventuell försäljning. Skulle han sälja i dagens läge, blir det en förlust och då blir det ingen skatt.

- Nu kan vi ju hoppas på att ABB-aktien vänder uppåt och att de som satsade på konvertiblerna också så småningom kan sälja med vinst. Om det blir vinst eller förlust beror på vår framtida aktieutveckling, säger Kristow som tillägger:

- Hälsa aktieägarna att de gärna får höra av sig direkt till Ingalill Hedström som är vår aktieägarkontakt, säger Erik Kristow.

Konvertibelägarna ligger i dag på förlust och ABB:s informatörer avböjer att sia vad de tror om aktiens framtida utveckling.

- Jag vill inte spekulera. Det skulle vara som att spå vädret om tre år, säger Kristow, som dock ser positiva saker på nära håll som att ABB i Ludvika är bäst i sin klass.

Skulle man trott på analytikerkåren när det stormade som värst kring asbesten så var ABB slut som företag.

Nu siar analytikerkåren, som är mest intresserad av snabba affärer på dagen, om att ABB ligger ungefär rätt.

Veckans Affärer skriver dock "ABB kan bli ett klipp" men avråder de försiktiga från ABB:

"I år räknar Veckans Affärer med att ABB kommer att tjäna ungefär 1 krona per aktie. Det räcker inte för att motivera dagens kursnivå... Från 2005 och framåt hägrar dessutom vinster som motiverar aktiekurser på åtminstone 60-80 kronor, det vill säga 3-4 gånger aktuell kurs".

Men till 187:50 eller till kursrekordet 296 kronor är det långt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons