Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsbu?e stänger snart Maskerad på förskolans dag

Annons

Den 4 juni, om två veckor, stänger Anders och Sara Bergman Åsbu?e, den enda kvarvarande affären i byn Åsen.

Men i byarådet hoppas man på en fortsättning genom en ekonomisk förening som kan ta över affären. Om det sker finns stora möjligheter till hjälp från bland annat länsstyrelsen.

Anders Bergman har tillsammans med sin fru Sara drivit Åsbu?e sedan Konsum lade ned sin butik i samma lokaler för fyra år sedan.

Den första februari 2002 öppnade Åsbu?e i de gamla Konsumlokalerna.

- Hade Åsenborna varit mer köptrogna så hade vi kanske haft råd att anställa någon så att jag inte hade behövt att vara här sex dagar i veckan från 8 till 19, säger Anders.

- Det här är inte bra för Åsen, säger han. Först tog kommunen hemtjänsten till Rot, sedan lades Soldathemmet ned, och därefter lade kommunen ned skola och förskola och badet. För en tid sedan kom några och monterade ned telefonautomaten också, utan att vi blivit informerade av kommunen.

Men, även om butiken nu stängs, så finns ett litet hopp i Åsen om att det ska kunna bli en återöppning.

Vid ett möte på torsdagskvällen informerade Göran Forsén om vilka möjligheter till stöd och hjälp som länsstyrelsen och andra kan ställa upp med.

Göran Forsén jobbar för det kommersiella programmet för landsbygden i Dalarna och är anställd av FLF, Föreningen Landsbygdshandelns Främjande.

- Konsumentverket har tagit fram ett program för att utveckla små butiker. Ett 20-tal affärer i länet är med i detta program, en av de mest framgångsrika är i Garsås, som är en betydligt mindre affär än i Åsen, berättade han för ett 60-tal åhörare i Åsens bystuga.

- Länsstyrelsen har också möjlighet att stötta ekonomiskt, men jag tittar just nu på eventuella förändringar som kan göras för att få butiken lönsam på sikt.

- Om byborna går ihop i en ekonomisk förening så finns möjligheterna att behålla butiken i byn.

Denna möjlighet berättade han också om på mötet i Åsens bystuga.

- När jag frågade om det fanns intresse för detta så räckte alla de närvarande upp händerna, berättar Göran Forsén.

Nu har Åsens Byaråd fått till uppgift att undersöka möjligheterna och intresset för att bilda en ekonomisk förening som kan ta över affären.

- Eftersom mötet ägde rum på torsdagen har vi inte hunnit diskutera saken ännu, säger Teres Sundberg, ordförande i Byarådet.

- Vi vill självklart ha en affär i byn och jobbar för det. Men om det nu blir återöppning så blir det troligen inte så snart som den 4 juni, då butiken stänger.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons