Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asbest gör att ABB varnar för konkurs

Annons

Härom veckan godkände en amerikansk domstol den asbestuppgörelse med målsägarna som ABB presenterade i vintras. Men helt avgjord är inte ABB:s mycket besvärliga asbestaffär.

Godkännandet villkorades av att den ytterligare information som domstolen ville ha in inte skulle bjuda på några negativa överraskningar. Dessutom kan utslaget naturligtvis överklagas med en fortsatt osäkerhet som därmed påverkar ABB:s hårt ansträngda finansiella situation lång tid framöver.

Enligt ABB:s rapport till SEC kan en utdragen domstolsprocess därmed försvåra bolagets möjligheter att få in kapital från långivare och aktieägare. I slutändan hotar konkurs: ''Om vi inte kan sänka vår skuldsättning kan vi bli oförmögna att uppfylla våra åtaganden varför vi kan bli oförmögna att fortsätta driva koncernen'', skriver ABB.

Men varningen ska tas med en stor nypa salt. Företag måste i sina rapporter och prospekt till SEC ta upp alla tänkbara risker som företaget kan råka ut för. Bland annat nämns valutarisken, utvecklingen i oljeindustrin som påverkar oljeverksamheten (som står på ABB:s försäljningslista), risk för att marknaderna i utvecklingsländerna går sämre än väntat samt att bolagets rykte kan få en allvarlig knäck om anställda beter sig illa med mera.

I dokumentet till SEC framgår också att ABB-anställda i ett västafrikanskt land försökt muta till sig kontrakt för tiotals miljoner kronor. Därmed riskerar ABB att få ytterligare en stämning på halsen.

ABB-aktien backade ett par procent under relativt stor omsättning på en annars stigande Stockholmsbörs.

OLLE LINDSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons