Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvodisternas ko ska av isen

Annons

I dag är sjukvården tredelad - stat, landsting och kommun. Vad har landstingen egentligen för roll? Mitt svar är: Alltför liten positiv sådan för sjukvården och alltför miserabel för skattebetalarna.

Landstingen som funnits alltför länge innehåller en arvodism, ett syndrom inom organisationen som ej uppmärksammats tidigare. Man värnar såväl inom politikersektorn som tjänstemannasektorn oftast mer om sina egna positioner och arvoden än om sjukvården. Massor av styrelseledamöter arvoderas ständigt utan att man förbilligar sjukvården. Tvärtom fördyrar man densamma.

Det verkar vara en omöjlighet att en misslyckad chef får foten. I stället får man andra uppdrag, ofta uppåt på stegen, och en ny person ersätter den föregående.

Vad skulle hända om landstingen plötsligt helt upplöstes. Sjukvården i sig tror jag inte ens skulle märka av det frånsett att ansvaret skulle ligga mer klinik- eller sjukhusnära. Det vi skulle märka är avsaknaden av en dyr landstingsko som varit ute på svag is alltför länge. Isen är skattebetalarna och sjukvårdsinnehållet i stort.

Karin Boye skrev om knoppar som brista. Just detta skulle vi vilja uppleva inom sjukvården och inte isar som brustit. Låt oss försöka dra denna enormt tunga landstingsko av isen det vill säga spelplanen så att sjukvården med professionen får möjlighet att utföra det som krävs och behövs för att bedriva en mer kostnadseffektiv sjukvård och där även mångfald utgör en drivande effektiviserande och kvalitetsstabiliserande faktor.

Titta på våra skandinaviska grannländer. De verkar ha fattat galoppen. Sveriges sjukvård fräts sönder av tredelningen, kommun, landsting och stat. Min uppfattning är att den ska vara tudelad det vill säga stat och kommuner. Landstingens historia är uråldrig och förbi och gynnar bara landstingsorganisationen själv med dess dyrbara arvodister. De utför förstås ett arbete, eller bara sitter i en styrelse, men ett onödigt, kostsamt och därmed fördyrande sådant. Svensk sjukvårdspolitik behöver genomgå ett rejält reningsbad!

PER IRVING PER IRVING (S) ÄR ÖVERLÄKARE OCH TILLIKA LEDAMOT I VIGAH (VÅRDENS INTRESSEGRUPP I AVESTA-HEDEMORA).

Mer läsning

Annons