Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvode vid vigsel men inte vid namngivning

Annons

Kommunens politiker har en längre tid debatterat vilka arvoden som ska utgå vid borgerlig vigsel och begravning. Knäckfrågan har varit om kommunen också ska bistå med borgerlig namngivning och arvodera förrättaren.

Ett oenigt kommunfullmäktige har nu sagt sitt i frågan och beslutet innebär att halvdagsarvode ska utgå vid vigsel och heldagsarvode vid begravning. Däremot ska inget arvode utgå vid namngivning.

Beslutet föregicks av flera inlägg, där Sara Källgarn (mp), som motionerat om kommunala "namngivare", pläderade för samma arvode för den insatsen som för en vigsel.

Mest mothugg fick hon från Bengt-Åke Svahn (kd) som helst såg att arvodet betalas av den som nyttjar tjänsten, oavsett om det är vigsel, begravning eller namngivning.

Ärendet gick till två voteringar innan det var avgjort. Frågan om återremiss slutade 14-14 och här bestämde ordföranden, Anders Rosell, (s) att ärendet skulle avgöras under måndagskvällen.

Vid den avslutande voteringen beslutade fullmäktige, med rösterna 16-9, att vigselförrättare får 350 kronor per tillfälle i år och vid begravningar utgår det dubbla beloppet. Arvodena belastar kommunstyrelsens budget.

Namngivare blir utan arvode och varken Ann Beskow, Rune Mångs eller Olle Jobs deltog i beslutet på grund av att de brukar utföra ovanstående tjänster.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons