Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvid ser möjligheterna

Annons

Arvid Palmcrantz har nya idéer som kan användas av Vansbros företag.

Genom att forma rostfritt stål på ett nytt sätt skapas möjligheter för gamla och nya företag. I november ska en specialmaskin finnas på plats i Vansbro.

Det handlar om att använda vätska under högt tryck som formar rostfritt stål så att det blir en produkt som är både lätt och tål stora påfrestningar.

Metoden kallas hydroformning och Arvid Palmcrantz tillhör en av pionjärerna inom området.

- Rostfritt stål får en fem gånger starkare draghållfasthet genom den här metoden, säger Arvid Palmcrantz.

I kombination med att delarna limmas i stället för att svetsas ges helt nya möjligheter att utveckla produkter. Ett exempel är en mast för mobiltelefoni som än så länge bara finns som prototyp.

Där en traditionell mast väger 800 kilo skulle den konstruktionen bara väga 70 kilo, något som exempelvis kan vara till nytta om masten står på ett hustak.

- Vi håller på och bygger en maskin för hydroformning i Västerås. I november kan den finnas på plats här, säger Arvid Palmcrantz.

Arvid Palmcrantz har bland annat ett förflutet som vd för Finnveden i Vansbro.

Just nu arbetar han inom ett EU-finansierat projekt som ska öka Vansbroföretagens kunskaper om rostfritt stål.

Han ser positivt på den mångfald av företag som finns i kommunen, men ser samtidigt problem med att den största delen av tillverkningen görs på uppdrag av andra.

- Vansbros akilleshäl är att det finns så få egna produkter i företagen. De flesta företagen är underleverantörer och kan inte kontrollera exempelvis vilka material som ska användas.

Projektet med hydroformning är än så länge långt ifrån färdigutvecklat, men flera företag i kommunen har redan visat intresse för att använda tekniken.

- Om vi lyckas bra kan det innebära nya möjligheter. Framför allt kan nya produkter komma fram.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons