Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvet förvandlades till skuld på 300 000

Annons

Bakgrunden är att Mats Berghs klient blev faderlös då denne fortfarande var underårig. En god man utsågs att på bästa sätt förvalta kvarlåtenskapen. Det fanns bland annat ett företag i arvet. Mats Bergh menar att den gode mannen agerat på sådant sätt att det varit till men för hans klient. Istället för att han skulle få ett överskott i arvet har han fått skulder på 300 000 kronor.

Mats Bergh skrev redan i slutet av augusti i fjol till Herbert Halvarsson i den här saken, utan att det kommit något svar eller reaktion från Älvdalens kommun.

Därför postade han i måndags en skarpt formulerad påminnelse. Han påminner där om att länsstyrelsens rättsenhet riktat synnerligen allvarlig och närmast unik kritik mot kommunens agerande avseende överförmyndarnämndens verksamhet i allmänhet och hans klients ärende i synnerhet.

"Eftersom det är utrett att kommunen orsakat min klient skada genom sitt agerande är kommunen ersättningsskyldig mot honom.

" Jag har fått uppdrag att avvakta ditt svar till senast den 3 februari 2006. Därefter påbörjas arbete med att föra saken till Mora tingsrätt. Till det omtvistade beloppet på cirka 300 000 kronor tillkommer då ytterligare dröjsmålsränta och omfattande ombudskostnader", skriver advokat Mats Bergh.

Tidningen talade på tisdagen med kommunalrådet Herbert Halvarsson som förklarade sig helt ovetande om det här ärendet. Skrivelsen från augusti i fjol hade han inte tagit del av. Ej heller den som skickades i måndags.

På tisdagen hade kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträde i Älvdalen. Ett av ärendena rörde en dotter till en avliden kvinna vilken kräver kommunen på skadestånd med cirka 166 000 kronor med hänvisning till att godemannen ej förvaltat kvarlåtenskapen efter den avlidna kvinnan på rätt sätt. Eftersom kommunen har tillsynsskyldigheten över godemanskap menar dottern att den även är ersättningsskyldig för den ekonomiska skada hon anser sig ha lidit.

Arbetsutskottet anser dock inte att kommunen på något sätt brustit och avslår dotterns anspråk på skadestånd.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons