Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arven i Lima på väg att förfalla

Annons

- Nog kan man kräva en bättre och effektivare hantering från arvsfondens sida. De långa handläggningstiderna innebär både att förvaltningskostnaderna ökar och att fastighetsvärdet minskar. Man slösar bort de stora värden som man får, säger Björn Rosén som i flera fall kunnat konstatera att Arvsfonden tar alltför god tid på sig.

För närvarande finns två fall i Lima och där har grannarna nu både funderat och reagerat. Någon menar att Arvsfonden borde JO-anmälas.

Med ett par stenkasts avstånd står fastigheterna efter kusinerna Grav Lennart Johansson och Lispa Signe Larsson i Västra Ärnäs i Limedsforsen. De dog utan att ha några arvingar efter sig och deras egendomar tillföll Allmänna arvsfonden.

Grav Lennarts gård har stått öde och övergiven i fem år. Signes hem står i princip orört sedan hon dog för tre och ett halvt år sedan.

Hos Grav Lennart har det varit lösöreauktion och huset är tömt. Men gården och tillhörande skogar är fortfarande i Arvsfondens ägo och på gården märks förfallet. Huset skulle behöva målas. Uthusdörrar står på vid gavel. Sedan stormen i vintras ligger kullblåsta träd kors och tvärs och en stor tall ligger över uthustaket.

Lika illa ser det inte ut hos Lispa Signe. Hon dog för över tre år sedan och här har förvaltaren i alla fall sett till att gården hålls i någorlunda skick. Men här har man inte hunnit sälja ut lösöret, fortfarande står Signes skor och vedkorgar som då hon levde. Hembygdsföreningen har fått ta hand om en del av lösöret.

- Det är ju tragiskt att gårdarna ska stå och förfalla. Det borde inte behöva ta så lång tid för Arvsfonden att agera, tycker grannen Lars Bergman.

Med exempel i de här två gårdarna i Lima, några hundratal meter ifrån varandra, undrar Limaborna också om Arvsfonden alltid tar så här god tid på sig och i så fall, hur stora värden är det då som förstörs?

På Allmänna arvsfonden är Agneta Möller och Ann Wikström handläggare för varsin av de två Limafastigheterna. De förstår kritiken om att det tagit lång tid men säger att det inte är vanligt.

- 70 procent av ärendena avslutar vi inom ett år. Men ibland tar det längre tid, som det gjort i Lima, då olika anspråk ska utredas. Bland annat har hembygdsföreningen varit intresserad av att ta över gårdarna och den frågan har utretts, säger Agneta Möller.

Det har dock visat sig att föreningen inte haft ekonomisk möjlighet att ta hand om gårdarna och de ska därför säljas.

Beskedet från Arvsfondens handläggare är nu att det inom kort blir auktion hos Lispa Signe. Sedan ska fastigheten bjudas ut till försäljning inom de närmaste månaderna. Grav Lennarts gård ska också säljas, förhoppningsvis innan semestern.

Men i Lima tror man inte på det förrän man sett med egna ögon. För det här är inte första gången som Arvsfonden förstör värden som man fått i bygden. Liknande var hanteringen av en gård i Husom för några år sedan.

- Man kan bara uppmana alla som saknar arvingar att se till att skriva testamente så att deras tillgångar inte förfars och slösas bort i arvsfondens regi, säger Björn Rosén.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons