Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årsmöte med björn och varg

Annons

Inge Woxmark representerar dels styrelsen för Dalarnas jaktvårdsförbund och reser runt i kretsarna som rådgivare och informatör. Dels är han också engagerad i skandinaviska björnprojektet och höll som sakkunnig i det gebitet ett anförande om björnar ur olika aspekter.

Inge Woxmark kuskar alltså omkring en hel del bland landskapets jägare.

- Min uppgift är att ge tips och råd och presentera förbundets vision och inställning i olika frågor, berättar Inge Woxmark.

Och information behövs; många blandar ihop förbundet med beslutande samhällsinstanser.

- Vi får ofta klä skott för beslut som tagits på helt andra nivåer, konstaterar Inge Woxmark.

Rovdjursdebatten är ett hett exempel på det. Gällande beslut säger nu att ingen vargjakt kan tillåtas förrän stammen nått 200 individer, alternativt uppvisar tjoget föryngringar per år. Förbundet anser att jakt bör införas tidigare och att målet på 200 vargar uppnås mer gradvis. Det gäller att bygga upp en rutinerad kader vargjägare som finns på plats när vargjakt kan ske i större skala. Vidare kan en långsam stegring av vargantalet med viss jakt tillåten stärka acceptansen för den grå.

Men enskilda jägares missnöje med regeringens och riksdagens åtgärder riktas ofta mot jägarförbundet. Det har också lett till att jägare sagt upp medlemskapet.

- Det är olyckligt att vi på så vis försvagas. Ju högre medlemsantal vi har desto större är våra möjligheter att agera, säger Woxmark.

En ökande medelålder i jägarkåren och ett allmänt vikande befolkningsunderlag är andra minusfaktorer som bantar med-

lemsrullan.

- Att främja medlemskap i förbundet är något vi absolut måste arbeta för.

Han är dock tveksam till om Äppelbo i framtiden klarar av att utgöra en egen jaktkrets.

- Det är en rätt liten krets och jag tror att man på sikt skulle tjäna på att gå ihop med grannområdena. I framtiden kommer allt mer ansvar att ligga ute på kretsarna och det blir nödvändigt att gå ihop för att klara uppgifterna. Inte minst ekonomiskt finns fördelar, bedömer Woxmark.

Äppelboprästen Tomas Brynils nyvaldes på posten som ordförande i Äppelbo jaktvårdskrets under mötet. Och han instämmer i sammanslagningsidéerna.

- Det kanske blir nödvändigt på sikt och det har börjat dyka upp tankar om en enda jaktvårdskrets för hela kommunen, säger Tomas Brynils.

När det gäller rovdjursfrågan var han själv en av de jägare som tvekade om fortsatt medlemskap i förbundet.

- Ja, jag tyckte att de var för flata mot myndigheterna. Men efter att ha tänkt igenom saken beslöt jag mig för att stanna. Det är ändå ett bättre sätt att påverka genom att vara med och engagera sig, säger Brynils. Han avslutar:

- Rovdjursfrågan är en sak, men med tanke på hur jaktmotståndet växer gäller det att kämpa för att vi ute i glesbygden över huvud taget får ha jakten kvar.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons