Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arroyos regim anklagad för mr-brott

Annons

Filippinernas och USA:s regeringar har i kriget mot terrorn utlöst utomrättsligt dödande och gjort sig skyldiga till "brott mot mänskligheten", hävdar en frivilliggrupp. Manilaregeringen tillbakavisar anklagelsen.

Enligt gruppen Permanenta folktribunalen, som har sin bas i Italien, har hundratals vänsteraktivister rövats bort, torterats eller dödats av filippinska regeringsstyrkor under Gloria Macapagal Arroyos tid som president. I ett uttalande i söndags hävdade folktribunalen att Arroyos regering kränker de mänskliga rättigheterna "med George|W Bush-regeringens stöd och goda minne" och att övergreppen är att jämställa med brott mot mänskligheten.

Manilaregeringen avfärdade på måndagen gruppen som en "internationell skendomstol" och försäkrade att den aldrig kommer att godta några människorättskränkningar.

Den antiterrorstrategi som Filippinerna har antagit, med utbildning och stöd från USA, kallas Operation Bantay Laya och slår enligt Permanenta folktribunalen mot alla som militären fattar misstankar mot. "Offren är ofta fattiga bönder som arbetar för att få fler lån, präster som har kritiserat regeringen för inhuman politik eller människorättsarbetare och andra som fredligt kämpar för bättre villkor", sade gruppen.

Försvarsminister Hermogenes Ebdane avvisade vid en presskonferens påståendet som ensidigt eftersom bara anklagelser från vänsterhåll tagits upp. Och Filippinernas ÖB Hermogenes Esperon slog fast att militären nu utreder om soldater har deltagit i några mord. Han skyllde de flesta av morden på kommunistisk gerilla.

TT

Mer läsning

Annons