Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne firar 80 år ovanifrån

Annons

Dagen till ära är dubbelkommandot borttaget i den lilla farkosten som ligger och guppar lätt intill bryggan vid Runns segelsällskap.

- Vad synd, dubbelkommando hade väl varit kul, säger Arne och skrattar.

På bryggan står unga och gamla släktingar från Stocksund, Sundborn, Bjursås och Bryssel, vinkberedda med svenska flaggor i händerna. Arne Mogensen ska flyga över kära gamla hemtrakter och studerar kartan tillsammans med piloten Daniel Eggertz.

- Vi kan väl ta en tur över Falun, Grycksbo, Bjursås, Rog, Hult och kanske Sundborn. Och så Morbygden förstås, föreslår Daniel.

- Ja, det är ju det förnämaste stället av alla, svarar Arne.

I Morbygden föddes han den 10 augusti 1922, på köksbordet i sängkammaren.

- Det var stadsläkaren i Falun som gav order om att köksbordet skulle in, säger Arne, som hann se dagens ljus och beundras en kort stund. Sedan var han försvunnen, begravd under en hög med sängkläder som någon slängt ifrån sig.

Nåväl, Arne kunde relativt snart lokaliseras och plockas fram. Han bodde i Morbygden de första sju åren i sitt liv, innan familjen flyttade till Säter, där Arnes far var lantmätare under några år. Säter följdes av Gävle, Stockholm, Stocksund och Uttran, söder om Stockholm. I 19 år var han ansvarig för Televerkets elektroniska mätinstrument och jobbade en del utomlands.

Inte förrän sju år efter pensionen kom Arne Mogensen åter till Falun. Nu bor han och hustrun Marianne på Futurum Trädgården och har närmare till barn och barnbarn igen.

När Arne gör sig redo för att klättra in i det lilla flytande flygplanet som kallas PA18 Supercub, berättar han att det finns mer flyghistoria i släkten.

- Min farbror Ove Mogensen, som startade Falu rundradio, var vice ordförande i Falu flygsällskap på 1940-talet.

Arne spänner fast sig i passagerarsätet och vinkar adjö. Piloten Daniel lotsar ut planet till slutet av bryggan och hoppar in. Nu är det bara de två. Fler platser finns inte i den lilla farkosten.

Den lämnar bryggan som en båt och lyfter strax därefter från vattenytan som ett flygplan. En cirkeltur över Hellmansö och sedan i väg, över hus, slagghögar och skogar.

När Arne står på bryggan igen har han sett vad ganska få har sett. Han har sett hur staden Falun ser ut uppifrån, hur bostadsområden bildar systematiska mönster och hur små vattendrag som vanligtvis göms bakom skogsridåer ser ut när man har fri tillgång till tjuvkikeri.

Och han vet hur det känns att svänga i luften.

- En sak la jag märke till hos mig själv. När Daniel svängde så lutade både han och planet. Men inte jag. Jag lutade åt andra hållet.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons