Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne Björk

Annons

Förre studierektorn och adjunkten Arne Björk vid Hagaskolan i Borlänge har avlidit i en ålder av 74 år. Han sörjes närmast av hustrun Kerstin, barnen Margareta och Anders med familjer.

Efter studentexamen i Skara, fil mag examen i Uppsala och provår, tjänstgjorde Arne Björk i Ludvika och kom 1958 till Högre Allmänna Läroverket i Borlänge, där han blev ordinarie adjunkt i geografi och biologi 1959.

1966 blev han studierektor vid samma skola men återgick till lärartjänsten efter tolv år. Han hade kortare förordnanden som vikarierande rektor och skolinspektör.

En skicklig skolledare och lärare har lämnat oss. Arne Björks förmåga till objektiv analys och problemlösning var en stor tillgång liksom hans kunnighet i stadgar, förordning och läroplaner, som på den tiden reglerade skolans arbete mycket ingående.

Han var skolans schemaläggare under hela sin studierektorstid och även därefter, på den tiden utan datorhjälp. Hans noggrannhet och förmåga till överblick gav elever och lärare bästa möjliga arbetsförhållanden. Arne Björk var över huvud taget en god administratör.

När han återgick till adjunktstjänsten fick eleverna tillbaka en lärare med djup kunskap i sina ämnen som han meddelade med stor undervisningsskicklighet.

Jag är tacksam för att vårt långa samarbete utvecklades till djup vänskap. Han var en god samtalspartner som jag kunde lita mig till under hela min rektorstid. Förlusten av en god vän och kollega känns svår.

ROLF SJÖLINDER

Mer läsning

Annons