Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arméofficer dödad vid Röda moskén

Annons

Striderna kring den belägrade Röda moskén i Pakistans huvudstad Islamabad fortsatte på söndagen för sjätte dagen i rad. Tidigt på söndagen dödades en officer av islamisterna i moskén.

Överste Haroon Islam ledde nattens operationer mot fundamentalisterna när han träffades av flera skott. Han dog på ett armésjukhus i närheten, sade landets militäre talesman.

Militanta islamister från en grupp med band till al-Qaida antas ha befälet över den väpnade gruppen inne i Röda moskén, uppger en säkerhetskälla.

Enligt källan rör det sig om minst två befälhavare från Rörelsen för islamiskt heligt krig, som ska ha varit inblandad i mordet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl i Pakistan 2002.

De militanta islamisterna antas ge order till de hundratals radikala studenterna i moskén.

Soldaterna sprängde under natten ett hål i muren runt moskén för att göra det lättare för dem som vill lämna moskén att komma ut. Enligt armén hålls kvinnor och barn som gisslan av fundamentalisterna, något som ledarna för moskén förnekar.

Enligt talesmannen var det intensiv skottväxling mellan säkerhetsstyrkorna och islamisterna under natten.

Informationsminister Mohammad Ali Durrani sade att ledaren för moskén, Abdul Rashid Ghazi, bar ansvar för mordet på den höge arméofficeren.

President Pervez Musharraf ställde på lördagen ultimatum till dem som förskansat sig inne i moskén. Han uppmanade dem att ge upp och lämna ifrån sig sina vapen, annars riskerar de att bli dödade.

TT

Mer läsning

Annons