Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årliga vattenskador för 200 miljoner i Dalarna

Annons

200 miljoner kronor. Så mycket kostar vattenskadorna i Dalarna varje år.

-De flesta är mycket mer motiverade att förebygga brand och inbrott, säger Johan Pettersson på Dalarnas försäkringsbolag.

Vattenskador är den vanligaste typen av skada i bostäder och kostar varje år nära en kvarts miljard om man räknar in kostnader för försäkringsbolag, självrisker och avskrivningar i Dalarna. På senare år har kostnaden sjunkit något från toppnoteringen på nära 270 miljoner kronor för några år sedan till dagens dryga 200 miljoner kronor.

Johan Pettersson hoppas att folk blivit bättre på att förebygga skador.

-Men jag tror att det mer rör sig om tillfälligheter, säger han. Johan Pettersson arbetar med att informera om hur man ska förebygga vattenskador. I veckan samlade han 100 entreprenörer i Dalarna till ett seminarium om hur man bygger vattenskadesäkert.

-Det finns ett stort intresse för det här och mycket att vinna både ekonomiskt och miljömässigt, säger Johan Pettersson som menar att grunden är att bygga vattensäkert men att underhåll och besiktning är minst lika viktigt.

-Om man lär känna sin bostad och går igenom den med jämna mellanrum är det lättare att åtgärda problemet innan skadan blir stor.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons