Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivet har öppet hus

Annons

u I dag finns chans att se den unika filmen hur Enåbadet byggdes 1963.

Gamla foton, dokument, kartor och kaffe och tuttul.

Allt i Rättviks centralarkiv som har öppet hus på eftermiddagen.

Oanade möjligheter döljer sig i centralarkivet som också blivit bildarkiv. Gith Matsson, arkivtjänsteman uppmanar alla i hela kommunen att använda arkivet. Det finns mycket spännande, roligt och annorlunda att upptäcka.

En härlig annons om badanstalten Rättvik, anlagd 1893 och annonsen om Rättvik som luftkur och badort. Där står bland annat "läge vid Siljan, 1291 och 640 fot öfver hafvet. Naturen är vidsträckta, balsamiskt doftande barrskogar. Folket är okonstladt, ärligt i pittoreska nationaldrägter. Sveriges kanske vackraste allmoge. Luften är torr, ren, lätt och stärkande . Och badanstalten serverar kraftiga gyttjebad, tallbarrsbad beredda af friska tallbarr. Kraftig mat serveras."

Eller ritningarna på flygplatsen som i slutet av 30-talet planerades på Hedslund, en rejäl anläggning som fortfarande inte blivit verklighet.

Varje månad lägger centralarkivet ut månadens dokument på rättvik.se. Det kan vara roliga och udda dokument. Arkivet har också 16- millimetersfilmer och revstickor från 1800-talet som var ägarbevis och visade vem som ägde marken.

- Jag önskar att människor ska komma hit och använda arkivet mera. Här finns outnyttjade resurser, säger Gith Matsson.

Centralarkivet ligger på baksidan av äldreboendet Enåbacken.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons