Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkeologiska fynd vid rondellbygge

Annons

Det är i samband med riksvägsbygget som arkeologer fått en möjlighet att kika på Faluns historia. I morgon, fredag, måste de vara klara

Lager har lagts på lager genom århundranden. Hur djupt i historien arkeologerna har kommit vet de inte än.

Det tar uppåt halvåret att få resultat av analyser på kol-14-prover och annat.

- Vi kan också få fram hur kvalitén på malmen har skiftat genom åren, och hur skickliga gruvarbetarna var på att utvinna malmen, säger Svante Forenius och Annika Willim som är glada över gott samarbete med grävmaskinisterna.

Nu ska de pussla ihop en karta över området.

Kallrostar har de funnit i massor, förmodligen ett 40-tal. De var första anhalten för malmen som kom från gruvan. Kallrostarna låg under bar himmel, och det var den ständigt pyrande röken från dem som gav Falun ett helvetiskt rykte.

Den gul-grå-gröna röken dödade allt, från gruvan bort till Jungfruberget var det en steril stenöken, inte ett strå eller löv kunde växa.

- Men aldrig har vi grävt ett sådant stort område och hittat så få fynd i övrigt. Det var bara där borta vi hittade lite keramik och textilier. Det är väl sådant folk slängt ut på bakgårdarna, säger Svante Forenius och pekar på den del av gropen som ligger närmast Bondegatan och Elsborg.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons