Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkeologer jagar efter forntida spår

Annons

- På de äldsta bevarade kartorna från området från 1600- och 1700-talet ser vi att dåvarande Ludvika by ligger i det område som nu ska undersökas, säger grävningsledaren Fredrik Sandberg, Falun.

Under tisdagen grävdes ett 30-tal hål av storleken 7x2 meter. Grävskopan grävde ned till matjorden och sedan tog arkeologerna över.

- Vi har ännu så länge endast hittat lämningar efter relativt ny bebyggelse. Förmodligen rör det sig om resterna från de baracker som uppfördes här för dryga 50 år sedan, trodde arkeologen Anna Lögdqvist, Borlänge.

- Det finns även mycket avfall i de tidigare källarutrymmena. Tyvärr var det inte så noga när man rev fastigheter förr i tiden. Det mesta blev kvar i jorden och täckt av jord- och grusmassor.

Länsstyrelsen har beslutat att en arkeologisk utgrävning måste göras innan kyrkogården får utvidgas.

- Det finns ingen garanti att vi kommer att hitta något av större intresse. Men det vore märkligt om det inte finns intressanta lämningar med tanke på den dokumentation som finns just för området runt Karelen.

- Det har talats om den så kallade Kungsgården som förmodligen är Ludvika gård som låg just här i Ludvika by. Gården kan ha uppförts redan i slutet av 1400-talet. Den borde vi finna spår av, hoppas Fredrik Sandberg.

Dokumentationen över det forntida Ludvika är inte speciellt stor. Man vet dock med säkerhet att det funnits bebyggelse så långt tillbaka som 700-talet.

- Vi vet att så var fallet runt vikarna vid sjön Haggen. Även runt Lorensbergatjärn har vi funnit lämningar från tidigt 1000-tal, omtalar Sandberg.

Nu återstår att se vad man kan komma fram till för området kring Lyviken. Grävningarna fortsätter även under onsdagen och eventuellt också under morgondagen.

- Tyvärr har mycket blivit förstört i samband med såväl uppförandet och rivningarna av de gamla fastigheterna på Karelen, suckar Sandberg.

Även Per Hedblom från Sörvik finns med under utgrävningarna.

- För mig som Ludvikabo är det naturligtvis extra spännande att se om vi kan hitta något av värde. Ännu så länge har jag endast hitta några gamla rostiga handgjorda spik, omtalar Hedblom.

När utgrävningen är klar kan detaljplanen för området göras. När denna är klar kan sedan Ludvika församling ta över marken.

- Man är väl lite kluven när det gäller undersökningen av marken, säger Gunnar Söder, som ansvarar för kyrkans fastigheter och mark.

- Vi vill ha allt undanstökat så fort som möjligt för att komma igång med planeringen. Det kommer att bli en väldigt vacker del av den nya kyrkogården i framtiden, utlovar Söder.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons