Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkeolog saknades vid schaktning

Annons

När Leksands kommun i oktober 2004 kallade berörda parter till ett första samråd med anledning av att detaljplanen för Lugnetområdet mellan Leksandshallen och Barkdal skulle ändras, var synpunkterna många.

Bland annat krävde länsstyrelsen i ett yttrande att handlingarna skulle kompletteras med markeringar av befintliga fornminnen samt att undersökningar även skulle göras i de områden som fanns i närheten.

-Vi kompletterade med de kända fornminnesmarkeringarna, men något mer blev inte skrivet, säger stadsarkitekt Sven Lindberg.

-Jag vet inte riktigt hur det kunde bli så här, men länsstyrelsen har å andra sidan inte heller sagt något mer om det.

Den borttappade meningen om fler undersökningar i området har lett till att de grävnings- och schaktningsarbeten som gjorts norr om Japanska parken på "idrottssidan" har skett utan arkeolog närvarande.

Projektledare Göran Kihlström som håller i utbyggnaden av Lugnetområdet ser dock inte det som något problem:

-Det fanns inga fornlämningar markerade i området och vi har inte hittat något som föranlett att vi skulle ta dit någon arkeolog eller stoppa arbetet.

Men en privatperson har ju hittat flera slaggbitar i schaktmassorna?

-De kan komma från flera olika ställen, både i området och från andra platser i Leksand där vi hämtar fyllnadsmassor. Det finns inget som säger att slaggen med säkerhet skulle komma från Lugnet.

-Vi har hela tiden anmält till länsstyrelsen vad vi planerat att göra och det har varit okej. Hade det varit intressant för arkeologerna så hade de säkert dykt upp, säger Kihlström.

Arkeolog Anna Lögdkvist från Dalarnas museum menar dock att hela sportfältsområdet är högintressant. På ängen mellan Japanska parken och sportfältet har man hittat flera fynd i samband med att en spillvattenledning grävdes ner.

-Vi fann ett stolphål från 340-540 e Kr och en kolningsgrop från vikingatiden, alltså omkring 890-1030 e Kr, berättar hon.

-Egentligen borde en arkeologisk undersökning ha gjorts på hela sportfältet innan arbetet satte i gång. Det hade inte behövt störa arbetet nämnvärt utan vi hade kunnat välja ut vilka områden som varit intressanta.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons