Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärkefienderna Iran_USA möts om Irak

Annons

USA och Iran är redo att på måndagen föra samtal på hög nivå för första gången på 27 år mot bakgrund av sina ömsesidiga beskyllningar om kaoset i Irak.

USA:s ambassadör i Irak, Ryan Crocker, ska möta den iranske ambassadören Hassan Kazemi i Bagdad i det första bilaterala mötet på hög nivå sedan den islamiska revolutionen och shahens fall 1979.

USA väntas ta upp anklagelser om att Iran bidrar med teknologi och annat stöd till milisgrupperna i Irak.

Iran, å sin sida, anklagar USA för att styra ett spionnätverk som utför sabotageaktioner i landets gränsprovinser. Den schweiziske ambassadören Philippe Welti, som sköter USA:s diplomatiska intressen i Teheran, kallades på söndagen upp till iranska UD för att ta emot en "stark protest mot USA:s fientliga intervenerande".

Vita huset har tidigare avvisat liknande anklagelser, men de understryker de kyliga relationerna som fortfarande har ett starkt grepp om de iransk-amerikanska relationerna, ett kvarts sekel efter att radikala studenter stormade den amerikanska ambassaden i Teheran.

Den giftiga retoriken som dominerat ordväxlingen mellan fienderna har spätts på ytterligare av konflikten i Irak.

De amerikanska befälhavarna beskyller Revolutionsgardet för att förse väpnade grupper med vägbomber som uppges ligga bakom hundratals dödsfall bland de 3|455 amerikanska soldater som dödats i konflikten.

Teheran säger att de USA-ledda koalitionsstyrkorna orsakar problemen och att de också försöker öka spänningarna i de iranska grannprovinserna.

TT

Mer läsning

Annons