Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärkefienderna Iran_USA möts om Irak

Annons

För första gången på 27 år möts i dag höga företrädare för ärkefienderna USA och Iran i samtal på tu man hand. Mötet i Bagdad väntas uteslutande handla om kaoset i Irak.

De båda ländernas ambassadörer i Bagdad, Ryan Crocker och Hassan Kazemi, sammanträffade i den irakiske premiärministern Nuri al-Malikis residens.

Mötet är det första i sitt slag sedan 1980, då USA och Iran avbröt sina diplomatiska förbindelser till följd av revolutionen i Iran och stormningen av den amerikanska ambassaden i Teheran.

I dag är USA och Iran alltjämt på kollisionskurs i en rad frågor, inte minst Irans kärntekniska forskningsprogram, men dagens möte skulle endast beröra Irak. Iran och USA anklagar varandra för att underblåsa våldet.

Mötet i Bagdad sker samtidigt som USA håller en stor flottövning i Persiska viken. Två dagar tidigare sade Iran att ett nätverk av spioner med västerländskt stöd avslöjats inne i Iran. I söndags kallade iranska UD till sig Schweiz ambassadör, som inofficiellt representerar USA, för att leverera en formell protest.

USA har å sin sida upprepade gånger under våren anklagat Iran för att förse irakiska miliser med avancerade vapen som använts mot amerikansk militär.

Dagens överläggningar i Bagdad kommer efter ett kort sammanträffande mellan USA:s och Irans utrikesministrar på en konferens om Irak i Egypten i början av maj.

TT

Mer läsning

Annons