Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärkebiskopen som bojkottar

Annons

Judarna förlorade sitt hemland under romartiden men släppte aldrig drömmen att återvända. Drömmen började på 1880-talet att förverkligas genom judisk invandring från Europa på grund av allt våldsammare antisemitism. Österrikisk- judiske journaIisten Theodor Herzl samlade den första sionistiska kongressen i Basel 1897. Där antogs ett program för att skaffa judarna ett hem genom invandring och kolonisering av Palestina.

Denna tanke fick 1917 i Balfourdeklarationen brittiskt och senare även Nationernas Förbunds stöd när Palestina lämnades som mandat till England. I mandatet utgjorde då den judiska befolkningen 84 000 (13 procent) men fördubblades (174 600) till 1931.

Sedan Hitler kommit till makten 1933 ökade invandringen med rasande fart och antalet judar uppgick 1946 till 608 000 (33 procent). År 1947 överlämnade Storbritannien mandatfrågan till FN. Där föreslog man i november att Palestina skulle delas i en judisk stat med 55 procent (inklusive Negevöknen) och en arabisk stat med 44 procent av ytan. Israel accepterade medan araberna avvisade förslaget.

FN antog planen utan folkomröstning. Omedelbart därefter gick irreguIjära arabiska förband till anfall mot judiska mål i Palestina. Strax därefter (14 maj 1948) utropade judarna staten Israel. Dagen därpå angrep reguIjära förband från Egypten och fyra andra stater och symboliska styrkor från två stater. Med Egypten, Libyen, Syrien och Jordanien ingick Israel i februari 1949 ett vapenstilleståndsavtal, vari vissa frågor löstes, men bland annat frågan om de araber (726 000), som flytt under striderna, förblev olöst, och är det ännu efter 55 år och de har inte upptagits i någon annan stat.

En framstående jesuitpater, som höll föredrag i Ludvika, framhöll att 100 000 000 araber inte rört ett finger för att ta emot dessa flyktingar, trots att några av världens rikaste länder ingår bland dessa stater. De hålls i flyktingläger som påtryckningsmedel mot Israel.

Som jämförelse nämnde han, att det krigshärjade Västtyskland med 50 eller 55 miljoner invånare, förmådde ta emot omkring 10 miljoner flyktingar.

De flesta innevånarna i Israel har upplevt Hitlers holokaust eller är ättIingar till dess offer. De har i Israel aldrig upplevt en fredsperiod och aldrig kunnat vara säkra för terrorattacker.

Har någon av dem kunnat undgå varaktiga psykiska skador? Och hur har Pale- stinaflyktingarna kunnat utvecklas till normala människor?

Jag har mycket tidiga minnen av nazisternas agitation mot judarna, varav en var "kauf nicht beim Juden" (köp inte hos juden), sedan kom nästa steg, att man på skyltfönstren till judiska affärer med stora tryckbokstaver skrev innehavarens namn. Det tredje steget torde de flesta känna till, nämligen den så kallade Kristallnatten.

Den som såg judarna med davidsstjärnan på gatorna i Berlin och anade att förfärliga saker hände dem, glömmer det aldrig. Även den som inte dragit personlig skuld på sig känner den skuld som Hitler dragit över hela tyska folket och är överkänslig mot allt som påminner om nazisttiden. Måhända reagerar jag överkänsligt när ärkebiskopen först manar till bojkott och sedan vill att judiska varor ska märkas. Jag ser likheterna för tydligt och känner att spåren förskräcker.

Kofi Annan varnar för en tilltagande antisemitism och jag ser att han har rätt.

Mot denna bakgrund finner jag det obegripligt hur man kan mana till bojkott av ett av dessa länder. Min spontana känsla är ett oändligt medlidande med båda dessa stackars folk och en vilja att hjälpa dem.

Det skulle kännas mycket bättre om ärkebiskopen besinnade de inledningsvis citerade orden i Matteusevangeliet och ägnade sig åt det som han är satt att göra, nämligen att sprida det kristna kärleksbudskapet. Då skulle tanken att utträda ur kyrkan inte ligga så nära.

De kristna kyrkorna bär i det förgångna åtskillig skuld mot judendomen, mer än islam, som förr inte deltog i judeförfölj- elser. Detta bör kyrkornas företrädare besinna.

PETER GRÜNLER

Mer läsning

Annons