Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årjes tillbaka på toppen

Annons

- För mig är det här rena drömjobbet. Jag behövde inte lång betänketid för att svara ja när jag fick frågan om jag var intresserad, trots att jag också hade ett väldigt bra jobb på Svenska skidförbundet, säger Mats Årjes.

På sätt och vis är nu cirkeln sluten. Som skidåkare åkte Mats sin första riktiga tävling i backen vid Sälenstugan. Den karriären slutade litet olyckligt med benbrottet i Åre, då han var på väg mot junior-VM.

- Med facit i hand var nog benbrottet egentligen bra. Jag fick lov att tänka på annat än att träna och tävla och då blev det utbildning till civilekonom, konstaterar han.

Nu är han chef över en stor del av skidturismen i hela Skandinavien: Anläggningarna Lindvallen, Högfjällshotellet, Tandådalen och Hundfjället i Sälen, Vemdalen i Härjedalen, Åre i Jämtland samt Hemsedal i Norge. Tillsammans har Skistar-anläggningarna 52 procent av hela marknaden i Sverige och 35 procent räknat på Skandinavien när det gäller liftkortsförsäljning och alpin skidåkning.

Mats har i sin bakgrund skidåkning, liftanläggningar, hotell och sedan arbetet på Skidförbundet. Efter den egna karriären och utbildning vid skidgymnasiet i Järpen samt högskolan i Östersund jobbade han på 90-talet med rekonstruktion av dels skidanläggningen i Gesunda och dels Mora hotell. 1998 blev han förbundsdirektör på Svenska skidförbundet med uppgift att rekonstruera och omorganisera förbundet. Ett arbete som bland annat ledde till förbundets flytt från Stockholm till Falun.

Sin nya arbetsuppgift inom Ski-star ser han med spänning fram emot.

- Vi arbetar ju inom en mycket intressant tillväxtbransch. Människor prioriterar sin vintersemester väldigt högt och aktiemarknaden förstår att det här är en framtidsbransch, säger Mats Årjes.

Han är också övertygad om att Skistar kommer att fortsätta att växa framöver.

- För dagen är det väl inte aktuellt att växa genom att förvärva nya anläggningar, men det kommer säkerligen att bli så förr eller senare. Närmast ska vi växa inom den kostym vi har. Vi ska fokusera på att utveckla det som finns inom koncernen, öka beläggningen i våra anläggningar och fortsätta att vara marknadsledande. Jag tror också att vi inom nuvarande kostym kan utveckla och dra nytta av de fördelar och möjligheter till samordning som finns i en koncern, bland annat i marknadsföring, IT-teknik och försäljning, säger Mats Årjes.

Skistar har huvudkontoret i Sälen men Mats Årjes räknar med att kunna bo kvar i sin hembygd Leksand.

- Jag behöver inte vara på huvudkontoret för jämnan och vi har ju anläggningar på flera håll, säger han.

Trots det olycksaliga benbrottet för snart 20 år sedan är Mats fortfarande lika förtjust i utförs-åkning, familjen Årjes åker en hel del. Och liksom sin företrädare Thorvald Sverdrup kommer Mats Årjes att fara omkring i pisterna och göra sina egna "marknadsundersökningar" direkt ute hos gästerna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons