Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Argentinska lärare protesterar

Annons

Lärare runt om i Argentina strejkade på måndagen i protest mot att en dödades av polis i förra veckan under en demonstration.

Läraren träffades av en tårgasgranat i huvudet när polisen forcerade en vägbarrikad som demonstrerande lärare hade satt upp i provinsen Neuquen i södra Argentina.

Många av måndagens demonstranter skyllde dödsfallet på guvernören i Neuquen, Jorge Sobisch, som givit polisen order att ta bort barrikaderna och stoppa demonstrationen.

Även på måndagen blev det oroligt. I staden Salta i norra delen av landet satte polisen in tårgas mot lärare som försökte ta sig in i provinsparlamentet.

President Nestor Kirchner upprepade sin ståndpunkt att polisen måste visa stor återhållsamhet med att gripa in mot demonstranter.

Protesterna i Neuquen kom sedan många provinser deklarerat att de inte har råd att ge lärarna den lönehöjning som centralregeringen beslutat. Ett regeringsdekret i februari slog fast att grundlönen för lärare ska höjas med 24 procent. Inflationen uppgick förra året till tio procent och grundlönen för lärare låg före höjningen under fattigdomsnivån för en familj på fyra personer.

I staden Neuquen målade lärare på måndagen dörrarna in till provinsregeringens byggnader svarta. På affischer som sattes upp runt om i staden kallades Sobisch mördare och arbetarnas fiende. Händelserna har inte gjort det lättare för Sobisch, som utmanar Kirchner inför presidentvalet i oktober.

I huvudstaden Buenos Aires anslöt sig anställda vid banker, sjukhus, regeringskontor och kollektivtrafiken till de strejkande lärarna under en timme, i en sympatiaktion.

TT

Mer läsning

Annons