Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arga Alstomarbetare demonstrerar

Annons

ABB Ludvikas huvudkonkurrent Alstom T&Ds orderstock minskar trots priskriget visar bokslutet för Alstom.

Arga aktieägare vädrade missnöje vid bolagsstämman och 2 200 missnöjda Alstommedarbetare från Spanien, Italien, Storbritannien, Tyskland och Frankrike demonstrerade utanför stämman mot Alstomledningens plan att göra sig av med 5 000 anställda.

Inte blev protesten mindre när Financial Times också avslöjade att Arevagruppen som ska köpa Alstoms Transmission & Distributiondel planerar att sparka var sjätte av de runt 30 000 anställda som T&D-delen har.

Alstoms fackföreningar motsätter sig utförsäljningen av T&D-delen som de menar hotar Alstoms framtid.

Alstom hade hoppats att få 1,7 miljarder euro för sin lönsammaste del men Areva bjuder bara mellan 1,0 och 1,2 miljarder euro. Financial Times avslöjar att Areva har en sparplan i T&D på 450 miljoner euro som gör att 5 000 jobb ska bort.

Av bokslutet framgår att Alstom T&D har en vinstmarginal på 6,3 procent, dubbelt mot Arevagruppen.

2003 hade T&D en försäljning 3,6 miljarder euro av en världsmarknad som bedöms uppgå till 35 miljarder euro. Trots att T&D framgångsrikt priskrigat till sig ett stort seriekondensatorprojekt i Chile, HVDC-projektet Konti-skan och 18 transformatorstationer i Mexiko så har bolagets orderingång minskat med fyra procent och orderstocken med hela åtta procent.

"Vi väntar oss en lägre tillväxt inom hög- och mellanspänningsbrytare och inom krafttransformatorer" spår ABB Ludvikas konkurrent i bokslutsrappporten.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons