Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets sämsta bild

Annons

Jan Forsmarks lavskrikefoto har av Gagnefs Fotoklubb utsetts till 2002 års sämsta bild.

- En seger är alltid en seger. Är man tävlingsmänniska vill man vinna allt, säger Jan och ler brett.

Sedan ett tiotal år utser deltagarna i Gagnefs Fotoklubbs decembermöte årets sämsta bild.

Vid det senaste decembermötet delades priset av två tidigare pristagare; Jan Forsmark och Per Hedblom.

- Per har visserligen 2,5 inteckningar, men jag har kapacitet att bli ännu sämre, säger Jan sammanbitet och tittar lystet mot vandringspriset - ett par stora och gräsligt fula tigertofflor.

Årets sämsta bild håller på att bli den tyngsta klassen i Gagnefs-

klubbens breda tävlingsverksamhet.

- Det är lätt att en verksamhet av den här typen blir för tävlingsinriktad och högtravande. Den här årliga utmärkelsen hjälper oss att komma ihåg att det väsentliga är att ha roligt, förklarar Jan, som om sanningen ska fram tillhör Dalarnas mest framgångsrika fotoklubbister.

I tioårsåldern fick han sin första kamera, en Yashica, av sin mormors bror, fotografen Erik Köpman. Men ett udda filmformat gör att den i huvudsak fungerar som hyllprydnad. Sedan 1977 har han fotat med en Olympus OM-1, även om han numera huvudsakligen använder det Contax-system han köpte 1982.

1995 utsåg tidningen Foto Jan till årets fotograf i Norden och hans lista över nationella och internationella tävlingsframgångar är lång. Han har besökt och fotat i ett 30-tal länder och säger att det skulle kännas frustrerande att resa någonstans utan att ha med sig kameran.

- Den ger mig möjlighet att frysa ett ögonblick av livet och tillvaron som aldrig kommer tillbaka, förklarar han.

- Lyckligtvis, tillägger han och för ett ögonblick funderar jag om han menar de ögonblick som gett bra eller misslyckade bilder.

När han tog sin uppmärksammade lavskrikebild var förutsättningarna för en riktigt dålig bild egentligen inte särskilt stora. Kombinationen av en kunnig fotograf och en fullständigt oskygg fågel brukar ju kunna leda till riktigt bra bilder. Men "Lex Jan" lär oss att även den bäste kan misslyckas och att även ett kapitalt misslyckande kan vara ett värdefullt steg på vägen. I det här fallet är dock riktningen något oklar...

Sålunda har Jan Forsmark inlett ett målmedvetet arbete för att nå framgång i tävlingen om årets sämsta bild 2003.

- Målet är att vara särklassigt sämst, riktigt usel. I år ska Per och resten av gänget verkligen få se hur mycket jag inte kan, säger Jan.

Minen är sammanbiten, men hans ögon ler.

Faktaruta:fakta | fotoframgångar

1995 utsåg Tidningen Foto Jan Forsmark till Årets fotograf i Norden. Utöver äran fick han en prissumma på 10 000 kronor.

39 av hans bilder har antagits för visning i olika tävlingar i Foto.

I de fyra klasserna i Riksfotoutställningen, RIFO, har hans bilder antagits vid 28 olika tillfällen och Jan har fått nio medaljer samt sju diplom.

Dessutom har 93 av hans bilder antagits vid internationella salonger och flera av dem har prisbelönats.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons