Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets samlare gillar troll

Annons

Lilian är fortfarande ganska så

häpen över att ha blivit utsedd till Årets samlare vilket innebär en resa till Antik & Kuriosamässan i Sollentuna där hon får visa upp en del av samlingen. Det är sjunde gången titeln delas ut.

- Det hela började med att jag, efter att ha sett en annons i Antikbörsen, skrev ner några rader om vad jag samlade på.

Hennes intresse för troll föll arrangörerna i smaken.

- Sagoböckerna Bland tomtar och troll började ges ut redan 1907. Den första boken jag har är från 1908 och det fattas fortfarande ett tiotal årgångar i min samling. Min första bok fick jag 1945 samma år son jag föddes.

John Bauers teckningar har alltid fascinerat barnen. De snälla trollen och den guldlockiga prinsessan är figurer som biter sig fast i minnet. Men det finns även andra som har förmågan att teckna snälla troll på ett "förtrollande" sätt.

- Rolf Lidbergs teckningar tycker jag allra bäst om. Hans trollteckningar har fascinerat mig sedan jag var 15 år. I somras fick jag tillfälle att träffa honom. Han var långhårig, skäggig, kutryggig och mycket go´ och snäll, säger Lilian som startade sitt samlande med att klippa ur teckningar publicerade i Året Runt. Samlandet fortsatte med vykort som hon klistrade upp på stora vita plakat.

En blick ut genom fönstret får fantasin att skena. Var det inte ett troll som skymtade i skogsgläntan.

- När jag 1977 ramat in 27 teckningar tyckte jag att det var dags att sätta upp dem på väggen. Vi började med rita av tavlorna på gamla Falu Kurirer. Efter att ha klippt ur och nålat fast klippen på väggen ringde det på dörren. Gästerna såg mycket häpna ut innan vi hann förklara att det var för att tavlorna lättare skulle få rätt placering på väggen, säger Lilian och skrattar åt minnet.

I dag har hon 262 vykort, 90 inramade tavlor på vägg, 77 oinramade och tolv sagoböcker.

- Den här då han lyfter på hatten och hälsar tussilagon välkommen är i alla fall min favorit, säger Lilian innan vi lämnar henne och hennes man Arne i trollskogen.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons