Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets nyföretagare Johan, 20 nådde snabbt första miljonen

Annons

Årets nyföretagare i Älvdalens kommun. Det är en yngling nyligen 20 år fyllda, som startade sitt företag i september. Tre måndader senare passerade omsättningen en miljon.

- Det var kommunalrådet personligen, Herbert Halvarsson, som ringde upp mig och berättade att jag utsetts till årets nyföretagare år 2004, berättar en glad Johan Rehnström.

Redan under högstadiet hade han en dröm om att starta ett eget företag. Helst hemma i Älvdalen.

- Jag vill inte flytta till någon storstad, säger Johan.

Nyckeln till framgångsrikt företagande blev att sälja mobiltelefoner via nätet.

Johan Rehnström finns med som försäljare på en prisjämförelsesida. Där förekommer inte bara försäljning av mobiltelefoner utan även varor från alla möjliga branscher.

- Totalt är vi cirka 50 återförsäljare av mobiltelefoner från hela landet på den sidan, upplyser Johan.

Den lanseringen har varit fördelaktig.

Johans försäljningstalang yppade sig redan under högstadiet.

- När jag var 14 år testade jag att sälja mitt eget gamla tv-spel på nätet. Det gick över förväntan. Jag fortsatte att sälja äldre tv-spel med samma goda resultat under något år. Från början var jag ganska ensam. Med tiden växte försäljarskaran och lönsamheten blev sämre.

Under gymnasiet fick Johan idén att bli återförsäljare av mobiltelefoner.

- Förutsättningen var att starta ett eget företag för att kunna sälja via distributörerna på marknaden. I ett projektarbete på gymnasiet startade jag företaget, ordnade F-skattesedel och alla andra nödvändiga förutsättningar, fick hjälp med en hemsida med mera.

I september började Johan arbeta som återförsäljare med kontor i föräldrahemmet med dator och skrivare. Han har inget lager hemma utan beställer direkt de varor som kunder bokar från olika mobiltillverkare via distributörer.

- Jag hade turen att starta under jultiden. Redan innan året var slut hade jag sålt för 1,2 miljoner kronor.

Nu siktar han på att utöka sortimentet med mp3-spelare och sedan bygga på utbudet med andra liknande varor. Drömmen att fortsätta som egen företagare i Älvdalen lever kvar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons