Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets möbel har stål från SSAB

Annons

Det är Peter Cohen, mer känd som filmregissör och filmproducent, som skapat hyllan. Stålet som han valt att arbeta med är Docol från SSAB Tunnplåt, ett höghållfast stål som ofta används till kaross- och säkerhetsdetaljer i bilar.

Trots att stålet endast är 1,5 millimeter tunt klarar hyllplanen att bära upp tunga böcker, cd-skivor och musikanläggningar. Förklaringen är stålets deformationshärdighet som gör att hyllorna håller formen.

Peter Cohens ambition var att konstruera en hylla som på en och samma gång skulle vara gracil, tunn och volymeffektiv, vilket han också enligt juryns motivering lyckats med. I motiveringen står bland annat: "Väl genomarbetade tekniska detaljlösningar ger bokhyllan dess form och den smäckra konstruktionen får tunga böcker att sväva. Ny-skapande."

- Jag ville ha ett minimalistiskt, lite osannolikt uttryck för en bokhylla som normalt måste vara väldigt massiv och kraftig för att kunna bära tunga böcker. Det är alltid roligt som formgivare att vända på begreppen och få experimentera, säger Peter Cohen.

Hyllan, som fått namnet Cell, har ett övre hyllplan, från vilken stålvajrar utgår som i sin tur bär upp de övriga hyllplanen. Varje hyllplan har en yta av kompaktlaminat. Den översta hyllans djup är 21,5 centimeter och de övriga 18 centimeter och 15 centimeter.

- 95 procent av böckerna i ett hem är i dag inte större än att de ryms på hyllorna. Stora lexikon, skrymmande musikanläggningar och lp-skivor, allt har försvunnit eller krympt i storlek. Den här hyllan skiljer sig från alla onödigt djupa och luftsamlande hyllor.

Karl-Inge Nilsson är produktchef för kallvalsade stål på SSAB Tunnplåt :

- Det är intressant att också formgivare av möbler ser möjligheter i stålet och tar tillvara dess egenskaper, säger han.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons