Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets kulturkommun

Annons

Naturskönheten och det rika kulturlivet i Leksand och Siljansbygden har lockat folk i många tider.

År 1801 skrev den tyske skribenten JW Schmidt följande efter att ha betraktat naturen vid Bergsängsbackar och Sjugare:

"Jag har sett många trakter, men jag kan inte erinra mig att någon enda till den milda grad överraskat mig; gjort mig så hänryckt som denna!"

JW Schmidts ord inleder den ansökan som Leksands kommun skickat in till SKTF, Svenska kommunaltjänstemannaförbundet.

En ansökan som nu lett till en nominering, som i sin tur kan göra Leksand till Årets kulturkommun.

- För att bli Årets kulturkommun måste man uppfylla vissa kriterier och det tycker jag verkligen att vi gör, säger kulturchef Anna Svensson.

Lyhördhet, obyråkratiska arbetsmetoder, en långsiktig kulturpolitik oavsett konjunktursvängningar, tillgänglighet, professionell marknadsföring, kvalitet och långsiktighet framför publikfrieri och stöd till invandrarkulturer samt barn och ungdomskultur är några av kriterierna som måste uppfyllas.

- Vad som är viktigt att tänka på är att det kulturutbud som finns i dag här i Leksand, är skörden av det fina arbete som gjorts av bland andra min företrädare, Kesti Jobs-Björklöf.

- Det är viktigt att vi vårdar det kulturarv vi fått, men att vi också ser till att dokumentera och bevara det som finns i dag, fortsätter Anna Svensson.

Ett viktigt kulturarbete för framtiden är enligt Anna Svensson kommunens satsning på barnen genom den barnbibliotekarie och den dramapedagog som anställts i år.

- Barnen är vårt frö för framtiden.

Den 30 november avslöjas vilken kommun som blir den 16:e i ordningen att utses till Årets kulturkommun. Utmärkelsen delas ut på Gotland, som vann förra året.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons