Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets julrea slog nya rekord

Annons

Svenskarna fortsätter köpa mer och mer.

- Prognosen för året är en ökning på sex procent jämfört med förra året och det är ovanligt högt, säger Fredrik Bergström, vd på Handelns utredningsinstitut.

En stor del i det har handeln kring jul.

Såväl före som efter.

- Det är viktigt att få ett bra avslut eftersom vi sedan går in i en lugnare period, säger Fredrik Johansson.

Men mellandagsrea har blivit lika mycket ett lockbete som verklig rea.

- På många reor är det inte så jättemycket som reas ut egentligen. Mellandagarna har tappat lite grann och i storstäderna börjar den verkliga rean inte förrän den 5-10 januari, säger Fredrik Bergström.

På Freddes store, som satsar hårt på märkesvaror, finns inte så mycket som är nedsatt.

- Kanske tio procent av sortimentet. Det rullar på utan att vi behöver sänka och vi säljer mycket av både reavaror och ordinarie varor, säger Johansson.

I provhytten står Jonas Gabrielsson, 25, från Avesta.

- Visst letar man efter kläder för halva priset och något brukar jag hitta. Här är det rätt dyrt, men folk kommer i alla fall. Det är Freddes som gäller, här finns de schysstaste grejerna, säger han.

Något butikschef Johansson konstaterar nöjt:

- Det har börjat väldigt bra. Annandagen var vår bästa hittills på de tio år butiken funnits. Det var lång kö till provhytterna i tre timmar. Och det kommer bli ännu värre.

Det tror också Fredrik Bergström.

- En hel del tar nog semester och handlar mer i mellandagarna eftersom julafton var på en lördag och många kanske inte hann handla innan. Sedan betyder det mycket för kläd- och sportbranschen att snön har kommit, säger han.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons